Suriye’deki savaş: Nüfusun yüzde 11’i öldü ya da yaralandı

Suriye’deki savaş: Nüfusun yüzde 11’i öldü ya da yaralandı

Suriye Politika Araştırma Merkezi’nin açıkladığı rapora göre, Suriye’deki savaşta 470 bin kişi yaşamını yitirdi, ülke nüfusunun yüzde 11’i öldü ya da yaralandı.

Suriye Politika Araştırma Merkezi (SCPR) Suriye’de savaşın yarattığı yıkımla ilgili yeni bir rapor açıkladı.

Raporu, Guardian gazetesi yayımladı.

Rapora göre Suriye’deki savaşta ülke nüfusunun yüzde 11’i öldü ya da yaralandı.

Rapordaki bilgiler şu şekilde:

470 bin kişi öldü

* Suriye’deki savaşta 470 bin kişi yaşamını yitirdi. Savaş nedeniyle ulusal sağlık sistemi ve ülke alt yapısı neredeyse yok oldu.

* Suriye’de ölenlerin sayısı BM’nin son açıkladığı 250 bin rakamının yaklaşık iki katı. BM 18 ay önce istatistik toplamayı durdurmuştu.

* Toplamda, krizin başladığı 2011 Mart ayından bu yana nüfusun yüzde 11,5’i öldü ya da yaralandı. Yaralananların sayısı 1.88 milyon oldu.

Çalışma şartları kötü, artık daha az kadın çalışıyor

* Ortalama yaşam süresi 201’da 70 iken bu, 2015’te 55,4’e geriledi.

* Tüketici fiyatları geçen yıl yüzde 53 arttı.

* Çalışma şartları ve ücretler kötüleşti. Güvenlik kaygıları nedeniyle artık daha az kadın çalışıyor.

* Yaklaşık 13,8 milyon Suriyeli, geçim kaynağını yitirdi.

Nüfusun yüzde 45’i yaşadığı yeri terk etti

* Toplamda nüfusun yüzde 45’i yaşadığı yerlerden ayrılmak zorunda kaldı. 6.36 milyon kişi ülke içinde yer değiştirirken 4 milyon fazla kişi ülke dışına çıktı.

Uluslararası müdahale kutuplaşmayı artırdı

İlgili raporda, gelişmiş ülkelere eleştiri de yapılıyor. Suriyelilerin beş yıldır acı çekmesine rağmen insan hakları ve insan onuruna dair küresel ilginin, sadece krizin, kalkınmış ülkelerin toplumlarında etkili olduğunda yoğunlaştığı vurgulanıyor.

Raporda, “Uluslararası müdahalenin yoğunlaşması, Suriyeliler arasındaki ‘kutuplaşmayı’ artırdı ve insani kalkınma, insan hakları ve insan onuru kapsamlı bir şekilde tahrip oldu,” deniliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.