Suriye müzakerelerinde gecikme sinyali

Suriye müzakerelerinde gecikme sinyali

BM, 25 Ocak'ta Cenevre'de başlaması planlanan Suriye müzakereleri için muhalefet temsilcilerinin kimler olacağı konusunun çözülememesi nedeniyle davetiyelerin henüz gönderilmediğini duyurdu.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Suriye müzakerelerinde olası gecikme ihtimaline ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, "Suriye Destek Grubu'nun önde gelen ülkeleri, müzakerelere çağrılacak muhalefet temsilcileri üzerinde anlaşma sağlayınca BM davetiyeleri gönderecek" dedi.

Farhan Haq, BM'nin daha önceden duyurulan 25 Ocak tarihine göre çalışma yaptığını belirterek, "Eğer takvimde bir değişiklik yapılma ihtiyacı olursa bilgi vereceğiz" dedi.

'YENİ BİR TARİH SEÇENEĞİ YOK'

Öte yandan BM Güvenlik Konseyi de kapalı oturumunda konuyu değerlendirdi. Toplantıya Cenevre'den video-konferans yöntemiyle bağlanan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura son gelişmelere ilişkin Konsey üyelerine bilgi verdi.

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan BMGK Ocak ayı başkanı Uruguay'ın BM Daimi Temsilcisi Elbio Rosselli, görüşmede yeni bir tarih seçeneğini görüşmediklerini söyledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 18 Aralık'taki toplantıda ateşkes sağlanması, Suriye'de geçiş hükümeti kurulması, yeni anayasa ve seçim yapılmasını isteyen karar tasarısını oy birliğiyle kabul etmişti. Kararda BM öncülüğünde Suriye hükümeti ile muhalefet arasında siyasi müzakerelerin başlatılacağı belirtilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.