Suriye görüşmeleri: Muhalif heyet Cenevre’de

Suriye görüşmeleri: Muhalif heyet Cenevre’de

Suriyeli muhaliflerin kurduğu Yüksek Müzakere Konseyi’nin heyeti Cenevre’ye ulaştı. Konsey, katılım şartlarında ısrar ediyor.

Suriye’de siyasi çözüm için Cenevre’de yapılan görüşmelerde hareketlilik sürüyor.

Suriyeli muhaliflerin kurduğu Yüksek Müzakere Konseyi’nin heyeti Cenevre’ye ulaştı.

Heyet bugün Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Stafan de Mistura ile “görüşmelere katılmalarının koşullarını” konuşacak.

Konsey, şartlarında ısrarcı

Konsey Sözcüsü Salim Muslet, rejim ile dolaylı görüşmeler için daha önceki şartlarını koruduklarını vurguladı.

Sözcü, bunların hava saldırılarının durması, kasabalardaki ablukaların kaldırılması ve kadınlarla  çocukların cezaevlerinden bırakılması olduğunu belirtti.

Konseyin Cenevre’ye gitmeyen başkanı Riyad Hicab yaptığı yazılı açıklamada “Rejim bu suçlarda ısrar ederse müzakere konseyinin Cenevre’deki varlığı meşru olmaz,” ifadesini kullandı.

BM Genel Sekreteri Ban ki Moon ise taraflara “Suriyelilerin çıkarını kendinizinkinden üstte tutun ” çağrısı yaptı.

Görüşmeler

Birleşmiş Milletler Suriye’de 5 yıldır süren savaşta geniş çaplı bir ateşkes için tarafların 6 ay boyunca dolaylı olarak görüşmesini planlıyor.

PYD’nin henüz davet edilmediği görüşmeler başarılı olursaSsuriye’de yeni anayasa ve seçimler için hazırlıklar başlayacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.