Sur ile dayanışmanın ilk fideleri dikildi

Sur ile dayanışmanın ilk fideleri dikildi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin, mevsimlik işçi göçünün önüne geçmek ve Surlu aileler ile dayanışmak amacıyla oluşturduğu 300 dönümlük üçüncü Kent Bostanı'na ilk fideler Eşbaşkan Fırat Anlı ve Surlu aileler tarafından dikildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları ve Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı tarafından 300 dönümlük arazide oluşturulan üçüncü Kent Bostanı'na fide dikimi başladı. "Doğduğumuz topraklarda doymak istiyoruz" şiarıyla başlatılan, köy ve kent yaşamı arasındaki uçurumu azaltmaya ve organik tarımı teşvik etmeye yönelik hayata geçirilen üçüncü Kent Bostanı'na ilk fide dikimi Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Fırat Anlı, Meclis Üyeleri ve Surlu aileler tarafından gerçekleştirildi. 

Bostanın geliri ailelere kalacak

Fide dikimi sırasında çalışma hakkında bilgi veren Kadın Politikaları Daire Başkanı Yüksel Aslan Acer, amaçlarının mevsimlik tarım işçilerinin kendi topraklarında üretime katılması olduğunu söyledi. Sur'da yaşanan çatışmalı süreçten kaynaklı üçüncü Kent Bostanı'nın özellikle Surlu mevsimlik tarım işçilerine verildiğinin altını çizen Acer, Kent Bostanı için çok sayıda ailenin başvurusunun alındığını, 300'e yakın kişinin bostanda üretim yapacağını ve elde edilen gelirin ailelere bırakılacağını vurguladı. Acer, bostana domates, biber, patlıcan, salatalık, fasulye, bamya ve susam fidelerinin dikileceğini, tüm bu çalışmalar sırasında ve sonrasında ailelere belediye tarafından teknik destek verileceğini kaydetti.

'Bir daha yollara düşmeyeceğiz'

Kent Bostanı'ndan yararlanacak ailelerden Mehmet Çınar, her yıl fındık toplamaya gittiklerini, kaldıkları yerlerin çevresine tel örgü çekildiğini ve buna "köpek kampı" adı verilerek kendileriyle dalga geçildiğini anlattı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü çalışmanın bu anlamda çok önemli olduğuna dikkat çeken Çınar, insanlık dışı muamelelere maruz kaldıkları batı illerine bir daha gitmeyeceklerini, kendi ürettikleri ile geçimlerini sağlayacaklarını dile getirdi. Çınar, kendilerine bu imkanı sağlayan Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti.

Kent Bostanlarıyla ne amaçlanıyor?

Kent çeperlerinde bostanlar oluşturarak insanların üretimden uzaklaşmaması, tarım alanlarının değerlendirilmesi ve üretilen sağlıklı ürünlerin hızlı bir şekilde tüketiciye ulaştırılması gibi çok yönlü işlevi olan bostanları, Büyükşehir Belediyesi ilk kez geçen yıl başlatmıştı. Uygulama kapsamında Kent Bostanları Kayapınar Diclekent ve Bismil Ambar Mahallesi'nde gerçekleştirildi, bu yıl da Dicle Nehri kıyısında 300 dönümlük bir alanda oluşturuldu. Üçüncü bostan sayesinde 300 kişinin istihdamı, insanların doğdukları yerde doyması ve kentte yaşayan insanların organik sebzeye kolaylıkla erişimi sağlanacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.