Sputnik Genel Müdürü Türkiye'ye alınmadı

Sputnik Genel Müdürü Türkiye'ye alınmadı

Rus devlet haber ajansı Sputnik'in Türkiye yayınlarının Genel Müdürü Tural Kerimov ve Alman Devlet Televizyonu ARD'ye bağlı SWR kanalı için çalışan gazeteci Volker Schwenck Türkiye'ye alınmadı.

Rusya haber ajansı Sputnik’in Türkçe yayın yapan ‘sputniknews.com‘ adresi dahil olmak üzere ajansın 31 dilde yayın yapan sitelerine erişimin engellenmesinin ardından Sputnik Türkiye Genel Müdürü Tural Kerimov’un Türkiye’ye girişine izin verilmedi.

Suriyeli mültecilerle ilgili bir haber hazırlamak üzere Türkiye'ye gitmek isteyen Alman Devlet Televizyonu ARD'ye bağlı SWR kanalı için çalışan gazeteci Volker Schwenck'in İstanbul Havalimanı'ndaki pasaport kontrolünün ardından ülkeye girişinin reddedildiği belirtildi. ARD ise, ofisi Mısır'ın Kahire kentinde bulunan Schwenck'in sınır dışı edilmeden önce yaklaşık 12 saat gözaltında tutulduğunu söyledi.

'Kabul edilemez yolcu'

ARD yayınında Türkiye'de yaşadıklarını anlatan Schwenck, Türk yetkililerin kendisine neden ülkeye alınmadığı konusunda herhangi bir açıklamada bulunmadığını ifade etti. Schwenck ayrıca, Twitter hesabından da Türk yetkililerin kendisine verdiği "Kabul edilemez yolcu" belgesini paylaştı.

Kara liste ihlali 

Reuters haber ajansına bilgi veren yetkililer ise, Schwenck'in sınır dışı edildiğini doğrulayarak gerekçe olarak Alman gazetecinin kara liste yasalarını ihlal ettiğini ifade etti. Reuters, yetkililerin söz konusu ihlalin içeriğine dair herhangi bir bilgi vermediğini de kaydetti.

Merkel: Endişeyle izliyoruz

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ARD televizyonu gazetecisinin Türkiye'ye alınmaması konusunu endişeyle takip ettiklerini ifade etti ve Alman Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'yle bağlantıya geçtiğini söyledi.

Almanya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin gerilmesine ve ifade özgürlüğü tartışmasının patlak vermesine yol açan komedyen Jan Böhmermann'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında okuduğu şiir, yine ARD'nin televizyon kanallarından birisi olan ZDF'de yayınlanmıştı.

Sputnik: Açıklama yapılmadı

Rus devlet haber ajansı Sputnik'in Türkiye yayınlarının Genel Müdürü Tural Kerimov'un da ülkeye alınmadığı belirtildi. Suputnik'in sitesinde Kerimov'un, "Sınır kontrolünden biri pasaportumu aldı ve dış hatlar geliş terminalinde bir inceleme odasına götürdü, burada hiçbir açıklama yapılmaksızın bir saat bekletildim" sözleri yer aldı.

Sputnik haberinde, Kerimov'un basın kartına ve Türkiye'deki oturma iznine de el konulduğu belirtildi ve uygulamaların gerekçesiyle ilgili bir açıklama yapılmadığı ifade edildi.

Geçen hafta Sputnik'in sitesine erişim, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın aldığı tedbir kararı ile engellenmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.