"Sokağa çıkma yasağına tedbir kararı" başvurusuna AİHM'den ret

"Sokağa çıkma yasağına tedbir kararı" başvurusuna AİHM'den ret

AİHM, Cizre'de sokağa çıkma yasağının kaldırılması, operasyonların durdurulması veya uluslararası standartlara uygun yürütülmesi için tedbir konulması yönündeki başvuruyu reddetti.

Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) tarafından, sokağa çıkma yasağı ilan edilerek başta insanların yaşam hakkı, sağlığa ve eğitime erişim hakkı olmak üzere temel haklarına erişiminin engellendiği gerekçesiyle AİHM yapılan başvuruda, mahkeme Türkiye'nin gönderdiği savunmanın ardından kararını açıkladı.

Avukatlar Oya Aydın ve Özgür Erol tarafından yapılan başvurularla ilgili olarak hükümetin savunmasını inceledikten sonra AİHM'den denge gözeten bir ara karar verildi. 


AİHM, hükümetin verdiği bilgiler ışığında şu aşamada başvurucular açısından tedbir verilmesi için yeterli veri olmadığına, ancak İçtüzüğün 41'inci maddesi uyarınca, başvurunun öncelikli olarak incelenmesine karar vererek, başvuruyu öncelikle incelenmek üzere ilgili daireye havale etti. 

Bölgedeki durumun vahametinin aşikar olduğuna hükmeden AİHM, vücut bütünlükleri bakımından korumasız durumda olan başvuranların talep etmeleri halinde gerekli bakıma (yardıma) erişebilmelerini sağlamak üzere tüm makul adımların hükümet tarafından atılacağına dair beklentisini AKP hükümetine bildirdi.

AİHM son olarak başvuranlara başka gelişmeler olması halinde 39'uncu madde uyarınca yeni bir başvuru yapma yolunun açık olduğunu hatırlatarak, hükümetin beklentileri karşılamaması halinde yeniden tedbir kararının değerlendirilebileceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.