Sokağa çıkma yasağı Yüksekova'da eğitimi vurdu

Sokağa çıkma yasağı Yüksekova'da eğitimi vurdu

Yüksekova’daki sokağa çıkma yasağı binlerce öğrenci mağdur etti. Çevre il ve ilçelerdeki okullara giden öğrenciler yer bulmakta sıkıntı çekerken, Eğitim- Sen Hakkari Şube başkanı Süleyman Aşkan, öğrencilerin büyük bir mağduriyet yaşadığını söyledi.

KADİR KAYA / YÜKSEKOVA HABER

HAKKARİ - Sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar nedeniyle öğretmenlerin idari izinli sayıldığı Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki 32 bin 500 öğrenci okula gidemiyor. Yasaklardan dolayı çevre il ve ilçelere gitmek zorunda kalan öğrenciler gittikleri yerlerde yer bulmakta sıkıntı çekiyor. Kimi öğrenciler ise ya ilçe merkezinde yada ilçeye bağlı köylerde kaldığı için okula devam edemiyor.

Hakkari İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu öğrenci göçü nedeniyle hiç bir hazırlık yapmadığı öğrenilirken, kente gelen öğrenci sayısının ise 2 bini aştığı tahmin ediliyor.

Binlerce öğrencinin yaşadığı bu mağduriyet üzerine görüştüğümüz Eğitim’sen Hakkari Şube Başkanı Süleyman Aşkan, çok sayıda sınavın yapılacağı döneme denk gelen sokağa çıkma yasağının derhal kaldırılmasını beklediklerini söyledi.

Bir çok ilçede olduğu gibi Yüksekova’da uygulanan sokağa çıkma yasağının insanların hayatını felç ettiğini anlatan Aşkan, 2 aydan fazla bir süredir Yüksekova’da öğrencilerin okula gidemediğini yasakla birlikte 32 bini aşkın öğrencinin mağdur olduğunu ifade etti.

Bu ortamın bir an önce sona erdirilmesini beklediklerini kaydeden Aşkan, eğitim ve öğretimin yapılabilmesi için yaşam güvenliğinin sağlanması gerektiğini belirterek “Sokağa çıkma yasağının uygulandığı bir yerde eğitimden söz edemeyiz. Buraya gelen öğrenciler okullara ve pansiyonlara yerleştirilmiştir. Ancak bu çabalar yetersizdir. Evini terk eden bir öğrencinin herşeyden önce psikolojik desteğe ihtiyacı vardır. Çocuk gittiği okulda eğitim almaya hazır değildir. Çünkü bu çocuklar geride bıraktıklarını düşünüyor." dedi.

Aşkan şunları söyledi: "Sokağa çıkma yasağı nedeniyle mağdur olan öğrencilerin geldiği Hakkari'de şuan 50 - 60 kişilik sınıflar oluşmuş durumdadır. Yoğun bir sınav dönemine giriyoruz. Nisan ayında 8. sınıf öğrencileri sınava giriyor. Haziran’da da üniversite adayları sınava girecek. Bu ortamda öğrencilerin sınava hazırlanmasını beklemek mümkün değildir.” diye konuştu.

Öğrencisini Hakkari’deki Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi’ne yerleştirmeye çalışan Yüksekovalı öğrenci velisi Halis Vardar, mağdur olduklarını, hem kendilerine hem de öğrencilerine yer bulmakta sıkıntı çektiklerini söyledi.

Yüksekova’da yaşanan olaylar nedeniyle Hakkari’deki Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne yerleşen Şefkat Akbulut isimli öğrenci ise büyük bir mağduriyet yaşadıklarını kaydederek, sokağa .çıkma yasağının kaldırılmasını istedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.