Şırnak'ta 3 aydır süren yasak Meclis'e taşındı

Şırnak'ta 3 aydır süren yasak Meclis'e taşındı

HDP'li Aycan İrmez, Şırnak kent merkezinde devam eden sokağa çıkma yasağına ilişkin soru önergesi verdi.

Şırnak kent merkezinde devam eden sokağa çıkma yasağı Meclis2e taşındı. HDP Şırnak milletvekili Aycan İrmez, Başbakan Binali Yıldırım'ım yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

14 Mart tarihinden itibaren kentte sokağa çıkma yasağğının hatırlatıldığı soru önergesinde, 3 aylık süreçte 96 yurttaşın yaşamını yitirdiği belirtildi.

96 kişiden 39’unun kimliği belirlenebildiğini kaydeden HDP'li İrmez, "Geriye kalanların 21’i Şırnak Devlet Hastanesi morgunda, 25’i de Habur Adli Tıp Kurumunda bekletilirken 7’si de kimsesizler mezarlığına defnedilmiştir" dedi.

"ÇATIŞMALAR BİTMESİNE RAĞMEN EV VE İŞ YERLERİ YAKILMAKTADIR"

"Şırnak kent merkezinde operasyonların bittiğinin belirtilmesine rağmen sokağa çıkma yasağı devam etmektedir" diyen HDP'li İrmez, "Çatışmalar bitmesine rağmen sağlam kalan ev ve işyerleri yıkılmakta ve yakılmaktadırlar. Riskli alan ilan edilen bölgeler acele kamulaştırma kararlarıyla genişletilerek, mülk sahiplerine mağduriyet üstüne mağduriyet yaşatılmaktadır. Yine üç aydır devam eden ablukadan kaynaklı olarak iki bine yakın yurttaş Cudi Dağı eteklerinde, çadırlarda hayatta kalma mücadelesi vermektedir" değerlendirmelerinde bulundu.

HDP'li İrmez, operasyonların bitmiş olmasına rağmen Şırnak halkının yakınları ve mülklerinin akıbetini bilemediğini aktararak, Başbakan Yıldırım'a şunları sordu:

1- Şırnak kent merkezi ve diğer bölgelerde, ilan edilen sokağa çıkma yasaklarının yasal dayanağı nedir? Bu yasal dayanaklara cevaz veren uluslararası antlaşmalar hangileridir? Bu yasak halen neden ve hangi gerekçe ile devam etmektedir?

2-  Şırnak ve ilçelerinde ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında 400’den fazla sivil yurttaşın yaşamını yitirmesine kolluk güçlerinin görevlerini aşan kastta bir ihmallerinin olduğunu düşünüyor musunuz? Bu konuyla ilgili tespit ettiğiniz vaka sayısı kaçtır? Ve tespit ettiğiniz vakalarla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmadıysa bunun nedenini açıklar mısınız?

3-   Söz konusu 400 sivil yurttaşın yaşamını nasıl yitirdiklerini adli tıp raporlarıyla birlikte kamuoyuna açıklayacak mısınız?

4-  Kolluk güçlerinin Şırnak’ta yürüttükleri operasyonlarda hükümetiniz tarafından cezasızlık garantisi verildiği iddialarını kabul ediyor musunuz?

5-  Uygulanan yasak ile yaşanan başta en temel insani hak olan yaşam hakkı ve tüm hak ihlallerinin siyasi, idari, askeri sorumluları kimlerdir?

6- Halkın güvenli bir şekilde yaşam alanlarına dönmesi için hükümetiniz tarafından başlatılan bir çalışma var mıdır? Yoksa, böylesi bir çalışmayı ne zaman başlatmayı düşünüyorsunuz?

7-  Ablukaların ve yasakların kalktığı kentlere dayanışma için giden kişi ve kurumlara, gönderilen insani ve gıda yardımlarının engellemesini yasal dayanağı nedir?

8-  Şırnak’ta, Ramazan ayında yurttaşların oruçlarını açmaları için kurulan çadırlarının  kaymakamlık kararıyla kaldırılmasının hukuki, insani, ahlaki ve vicdani gerekçesi nedir?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.