Şimşek: Kamuda tasarruf çalışmasını nihai noktaya getirdik

Şimşek: Kamuda tasarruf çalışmasını nihai noktaya getirdik

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda tasarruf konusundaki çalışmaların nihai noktaya geldiğini belirterek, "Kamuda tasarruf artış ve harcama kontrolü 2024'ün ikinci yarısında güçlü şekilde devreye girecek." dedi.

Sapanca'da düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin açılışında konuşan Şimşek, küresel ekonomik görünümün Türkiye için olumlu bir arka plan sunduğunu belirtti.

Küresel dezenflasyonun devamını beklediklerini ve dünya genelindeki merkez bankalarının finansal koşulları daha destekleyici hale getirdiğini ifade eden Şimşek, bu durumun Türkiye gibi ülkelere fon akışında destekleyici olabileceğini dile getirdi. Ayrıca dünya genelinde emtia fiyatlarının istikrarlı seyrinin de olumlu etkileri olacağını belirtti.

Gelecek 5 yıllık perspektifte küresel büyümenin yavaş seyredeceğini ancak yapay zeka kullanımının ve yapısal reformların orta ve uzun vadede büyümeyi olumlu etkileyebileceğini söyleyen Şimşek, ticarette parçalanma ve korumacılığın ise olumsuz etkilerine dikkat çekti.

Şimşek, Orta Vadeli Programın (OVP) güçlü bir şekilde uygulandığını ve arzulanan sonuçları verdiğini vurgulayarak, programı güçlendireceklerini ve fiyat istikrarının önemini vurguladı. Ayrıca, yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve yeni sanayi politikasının ön plana çıktığını belirtti.

Haziran 2023 ile Haziran 2024 arasını dezenflasyon dönemi olarak öngörmediklerini ifade eden Şimşek, bunun bir geçiş dönemi olduğunu ve daha sonra kontrol ve dezenflasyon döneminin gerçekleşeceğini belirtti. Dezenflasyonun bu yılın ikinci yarısında başlayacağını dile getiren Şimşek, para politikasında bir normalleşme sürecinin gerekliliğine işaret etti.

Para politikasının aktarım mekanizmasının gecikmeli çalıştığını belirten Şimşek, dezenflasyonu destekleyecek ilave adımların atılacağını ve bu adımların daha çok maliye politikası ve yapısal reformlar alanında olacağını ifade etti.

Kamuda tasarruf tedbirlerine odaklanacaklarını belirten Şimşek, kamuda tasarruf ve harcama kontrolü üzerinde çalıştıklarını ve bu konuda güçlü adımlar atacaklarını söyledi. Ayrıca vergi muafiyeti ve istisnalarının gözden geçirilmesinin de OVP'de yer aldığını ve bu konuda programın ihtiyaçlarına göre karar verileceğini belirtti.

Kayıt dışılıkla mücadele konusunda da Bakanlığın sahada güçlü bir şekilde olacağını vurgulayan Şimşek, kayıt dışılıkla mücadelenin sadece vergi gelirlerini artırmak için değil, adil rekabet ortamı açısından da önemli olduğunu ifade etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum