Şimon Perez hastaneye kaldırıldı

Şimon Perez hastaneye kaldırıldı

Kısa bir süre önce kalp krizi geçiren, İsrail'in 92 yaşındaki eski Cumhurbaşkanı Şimon Peres, göğüs ağrısı şikayetiyle yeniden hastaneye kaldırıldı.

10 gün önce kalp krizi geçiren eski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, göğüs ağrısı şikayetiyle yeniden hastaneye kaldırıldı. 92 yaşındaki Peres'in geçen hafta operasyonla daralan bir damarı açılmıştı.

BBC Türkçe servisinin aktardığına göre Peres'in tedavi altına alındığı hastanenin sözcüsü, eski cumhurbaşkanının gözlem ve testler için hastaneye getirildiğini söyledi.

Haaretz gazetesi Peres'e herhangi bir cerrahi müdahale yapılmasının beklenmediğini yazdı.

İki kez başbakanlık yapan Peres, 2007-2014 arasında cumhurbaşkanlığı görevini yürüttü.

Peres, Filistinlilerle imzalanan 1993 Oslo Barış Anlaşması'ndaki rolü nedeniyle 1994 Nobel Barış Ödülü'nü almıştı. Peres bu ödülü, dönemin başbakanı Yitzak Rabin ve Filistin lideri Yaser Arafat'la paylaştı. Rabin, daha sonra suikasta uğradı.

Şimon Peres, 1996 seçimlerinde muhalefetteki Likud'un lideri Benyamin Netanyahu'ya yenildi.

1949'dan bugüne hemen her önemli makamda görev yapan Peres İsrail'in 1959'daki gizli nükleer programının da mimarı olarak biliniyor.

Peres ilerleyen yaşına rağmen, aktif olarak çalışmaya devam etti ve "Peres Barış Merkezi" aracılığıyla İsrail ile Filistinliler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik faaliyetlerde bulundu.

2009 yılının ocak ayında İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu kapsamında, dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan ile aynı oturuma katılan Şimon Peres, Gazze'de çok sayıda sivil can kaybına yol açan askeri operasyonlar nedeniyle Erdoğan'ın sert eleştirilerinin hedefi olmuştu. 'One Minute' çıkışı olarak bilinen ünlü Davos oturumunda Erdoğan Peres'e, "Siz çocuk öldürmeyi iyi bilirsiniz" diye seslenmişti. Bu oturumla birlikte hızla artan gerilim ertesi gün yapılan daha düşük tonlu açıklamalar ve Erdoğan'In "tepkim moderatöreydi" çıkışı ile yumuşatılmaya çalışılmış, ancak mayıs 2010'daki Mavi Marmara baskınından sonra Türkiye-İsrail ilişkileri siyasi düzlemde kopma noktasına gelmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.