Silopi’deki acele kamulaştırmaya iptal davası

Silopi’deki acele kamulaştırmaya iptal davası

Silopi’de bulunan 8 mahallede, bazı alanların Bakanlar Kurulu kararıyla ‘riskli alan’ ilan edilmesi üzerine Danıştay’da iptal davası açıldı.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde bulunan 8 mahallesinde, bazı alanların Bakanlar Kurulu kararıyla ‘riskli alan’ ilan edilmesi üzerine Danıştay’da iptal davası açıldı.

Bakanlar Kurulu Kararı, 21 Mart 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

Kararda, belirtilen taşınmazların, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesi uyarınca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘acele kamulaştırılması’ karara bağlanıyor.

Avukatlar Nuray Özdoğan ve Sertaş Ekinci’nin Silopi’de oturan 3 müvekkilleri adına açtıkları davanın dilekçesinde, tarihinde hiç deprem olmamış Silopi’nin mevzuat hükümlerine aykırı olarak riskli alan ilan edildiği savunularak asıl amacın “sokağa çıkma yasakları süresince meydana gelen bina hasarlarını gerekçe göstererek tüm alanda yıkım ve tahliye faaliyeti gerçekleştirmek” olduğu belirtildi.

‘Mevzuata aykırı’

Dilekçede kararın mevzuata aykırı olduğu belirtiliyor ve yönetmeliğe göre bir bölge için “riskli alan” kararının alınabilmesi için “zemin yapısı veya yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığına dair teknik rapor” gerektiği vurgulanıyor.

Dilekçede “zemin yapısı ve üzerindeki yapılaşma nedeniyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığını kanıtlayacak bilgi ve belge olmadığı gibi bu alanda daha önce afet meydana geldiğinin de ortaya konulmadan dava konusu kararın alındığı, bu nedenle kanunun amacına da aykırılık taşıdığı tartışmasızdır” denildi.

Dilekçede kararın sokağa çıkma yasakları yüzünden evlerini terk etmek zorunda kalan hak sahiplerinin yaşamlarını sokakta sürdürmek zorunda kalmalarına yol açacağı kaydedilerek iptal ve yürütmenin durdurulması istendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.