Şemdinli Belediye Eş Başkanı Yılmaz: Hakkâri’de sıkıyönetim ilan edildi

Şemdinli Belediye Eş Başkanı Yılmaz: Hakkâri’de sıkıyönetim ilan edildi

Hakkâri’nin Şemdinli Belediyesi Eş Başkanı Seferi Yılmaz, Yüksekova’da ilan edilen sokağa çıkma yasağına tepki göstererek, Hakkari bölgesinde sıkıyönetimi uygulandığını söyledi.

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde 13 Mart Pazar akşamı ilan edilen sokağa çıkma yasağı ve ardından başlatılan yoğun top atışlarına tepkiler sürüyor.

Yasağa tepki gösteren Şemdinli Belediye Eş Başkanı Seferi Yılmaz, Yüksekova’daki uygulamaların 7’nci gününe girdiğini hatırlatarak, halkın büyük bir kaygı duyduğunu söyledi.

Şehirde obüs, havan topları ve tüm savaş araç-gereçleriyle bir savaşın yürütüldüğünü belirten Yılmaz, “Cizre’den, Sur’dan, Nusaybin’den, Şırnak’tan Yüksekova’ya uzanan özyönetim ilanları vardı. Bunların sonuçları halkımıza ağır bir şekilde yansıdı. Şehirler adeta yerle bir edildi. Yüzlere varan, kadın, çocuk, sivil insan öldürüldü. Yaşanan bu orantısız savaşta büyük kayıplar büyük yıkımlar yaşanıyor. Hükümet aslında kendisi hendek kazmıştır. Şemdinli’yi ve belde ile köylerini düşündüğümüzde 70 bin nüfusluk bir yerin ulaşım sorunu bile giderilemiyor. Tüm ana yollar kapatılmış durumda. 70 bin insanın temel hakları, insan olma hakları ve yurttaşlık hakları engellenmiştir. 6 gündür insanlar hastalarını bir yere götüremiyor, iş adamları işlerini yapamıyor. İnsanlar her geçen gün biraz daha tedirginlik yaşıyor. Devlet kendi vatandaşını bu şekilde mağdur edemez. Buna kimsenin hakkı yoktur. Her insanın insan olmaktan kaynaklı belli hakları vardır. Ama maalesef bugün bu sistem, bu hükümet tüm bu hakları askıya almıştır. Hükümete karşı eleştiri yapanlara belli yaptırımlar uygulanıyor. Her insanın bir meşru hakkı vardır. Herkes kendi düşüncesini, isteğini şiddete başvurmadan dile getirebilmelidir. Bunlar meşru haklardır. Kimse engellememelidir. 21. Yüzyılda bu hakların engellenmesi ayıptır ve sonuçları ağır oluyor.  Bundan kaynaklı yapılan yıkım ve katliamlar hiçbir zaman sonuç vermez” dedi.

'HALK DEMOKRATİK TEPKİSİNİ DİLE GETİRMELİDİR'

“Bu açıdan aklıselim düşünmek ve halkın taleplerini yerine getirmek gerekir” diyen Yılmaz, “Türkiye’de demokrasi ne kadar gelişirse olaylar da daha azalır. İnsan hakları ne kadar gelişirse medeni uluslar içindeki yerimizi o kadar alırız. Hukuk karşısında eşit olunmayan bir yerde demokrasiden bahsetmek mümkün değildir. Yüksekova’da operasyonların başlamasıyla beraber Yüksekova-Şemdinli yolu tümden kapalıdır. Operasyon olmadan da sıkıyönetimi aratmayacak kadar nizamiye kurulmuştu. Resmi kimliğimize rağmen kayıt altına alınarak geçebiliyorduk. Geliş-gidişler tamamen kapatıldı. Bu 70 bin insanın cezalandırılması anlamına geliyor. İnsanlar hastasını bir yere götüremiyorsa, hergün kaygı yaşıyorsa burada özgürlüklerden, demokrasiden bahsetmek mümkün değildir. Bu insanlar son derece dar ve sıkı bir ortamda kendi yaşamlarını sürdürmektedirler. İnsanlar kendi yakınlarından haber almak istiyor, ulaşımlarını sağlamak istiyor. Hiçbir yetkilinin, hiçbir mülkü amirinin ya da hiçbir hükümetin buna hakkı yoktur. Sözde bu halkın can ve mal güvenliğini koruma adı altında bunlar yapılıyor. Şemdinli’nin yasak kalmayan bölgesi kalmamış. Hakkâri bölgesinde sıkıyönetim ilan edilmiştir. Halk demokratik tepkisini dile getirmelidir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.