Sarıyıldız’dan Ala'ya, Cizre'de hayatını kaybeden 50 sivil için 50 soru!

Sarıyıldız’dan Ala'ya, Cizre'de hayatını kaybeden 50 sivil için 50 soru!

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre’de kurşun ve şarapnel parçaları sonucu öldürülen 50 sivil için İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya 50 soru önergesi verdi.

YÜKSEKOVA HABER 

HAKKARİ -  Toplamda 5 kez sokağa çıkma yasağı ilan edilen ve bugün 37. günün geride bırakan Cizre'deki sokağa çıkma yasağı devam ederken, yasak boyunca ilçede bulunan HDP'nin Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, yasaklı ilçede öldürülen 50 sivil için İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle 50 soru önergesi verdi. 

Bugün 37. gününe giren ablukada 56 kişinin yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Sarıyıldız, 50 kişinin vücutlarına isabet eden kurşun ya da şarapnel parçaları ile hayatını kaybettiğini, 6 kişinin de zamanında hastaneye kaldırılamadığı için yaşamını yitirdiği bilgisine yer verdi.

Önergesinde; Temmuz 2015 tarihindeb bu yana ilçede ilan edilen sokağa çıkma yasakları nedeniyle 89 kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayan Sarıyıldız, Cizre’de 37’inci gününe giren sokağa çıkma yasağında kurşun, havan, top mermileri ve bomba atarlara ait şarapnel parçaları ile hayatını kaybeden 50 sivil için İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya 50 ayrı soru önergesi verdi.

Sarıyıldız, vurulan kişilerin nerede ve nasıl vurulduklarını anlattıktan sonra Bakan Ala’ya yanıtlaması talebi ile 17 kritik soru sordu. Ala’ya yöneltilen bazı sorular şöyle;

-En temel insan haklarından biri olan yaşama hakkının ihlal edildiği bu olay ile ilgili herhangi bir soruşturma ya da inceleme başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa bu soruşturmanın içeriği nedir? Başlatılmamışsa neden?

-Öldürme olayında mermi çekirdekleri, şarapnel parçaları, kurşunlar ve kovanlar gibi, kullanılan silaha ilişkin her delil toplanmış ve muhafaza edilmiş midir? Atış artıkları ve metal izleri arama testleri yapılmış mıdır?

-Olayda hangi silah ve araçlar kullanılmıştır?

-Cizre’de sokağa çıkma yasağının ilan edildiği 14.12.2015 tarihinden bugüne kadar hayatını kaybeden sivillerin, kolluk kuvvetlerinin ve PKK mensuplarının kimlik bilgileri ve hayatlarını kaybetme şekilleri nelerdir? Kolluk kuvvetlerine göre sivil ve "bölücü terör örgütü mensubu" ayrımı hangi kriterlere göre, hangi makam tarafından, nasıl yapılmaktadır?

-Sokağa çıkma yasağı nedeni ile mağdur yakınlarının adli kolluk birimlerine kolaylıkla ulaşması sağlanmış mıdır? Sokağa çıkma yasağı sürecinde aksayan adli işlemler var mıdır? Varsa bu işlemler nedir?

-Defin törenine ailesinden kaç kişi katılmıştır? Katılmamışsa neden? Defin törenine katılacak kişi sayısı hangi makam tarafından belirlemiştir? Cenaze, kolluk güçlerin gözetiminde mi defnedilmiştir?

-Otopsi raporuna gizlilik kararı konulamayacağı yasal düzenlemede mevcut iken otopsi raporlarına gizlilik kararı konulmuş mudur? Gizlilik kararı verilmişse gerekçesi nedir?

-Öldürme olayının gerçekleşme biçimine ilişkin ayrıntılı ve delillerin durumunu içeren bir rapor savcı tarafından hazırlanmış mıdır? Tüm delillerin listesinin yapıldığı özel formlar doldurulmuş mudur?

-Deliller usulüne uygun ve dikkatli bir biçimde toplanmış, paketlenmiş, etiketlenmiş ve kaybolmayı önleyecek şekilde koruma altına alınmış mıdır?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.