Sarıyıldız: Roboskililer önce katledildi sonra hukuk dışına itildi

Sarıyıldız: Roboskililer önce katledildi sonra hukuk dışına itildi

HDP milletvekili Sarıyıldız, Roboski Katliamı'ndan devletin sorumlu olduğuna dikkat çekerek, "Roboski Katliamı ile ilgili yürütülen soruşturma failleri ortaya çıkarmak amacıyla değil, aklamak ve gizlemek kastıyla yürütülmüştür" dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıdız, Meclis'te devam eden bütçe görüşmelerinde Roboski Katliam'ını gündeme getirdi. Katliamda yaşamını yitirenlerin isimlerini okuyan Sarıyıldız, "Bir kuytuluk dibinde katledilen Roboskililerin atların sırtına ve traktörlerin römoklarına doluşturulan cenazelerine ait fotoğraf bu ülkenin ibretlik tarihi vesikalarından biri olarak kayıtlara geçti" dedi.

'ASKER DE HÜKÜMET DE KATLİAMDAN SORUMLU'

Sarıyıldız, devletin katliamdan sorumlu olduğunu şu sözlerle ifade etti: "34 Roboskili köylüyü kim öldürdü; askeri uçaklar. Uçaklardaki pilotlar kime bağlı çalışıyor; Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na. Hava Kuvvetleri Komutanlığı kimin emrinde; Genelkurmay Başkanlığı’nın. Genelkurmay Başkanlığı da hükümete bağlı. Şimdi bu hiyerarşinin tümü bu katliamdan sorumludur. Bu kadar basit. Peki ilkokul çocuğunun bile basitçe sıralayacağı bu hiyerarşik sorumluluğa rağmen neden failler açığa çıkmadı. Çünkü Roboski Katliamı ile ilgili yürütülen Soruşturma failleri ortaya çıkarmak amacıyla değil, aklamak ve gizlemek kastıyla yürütülmüştür. En son savcılığın dosyaya ilişkin verdiği görevsizlik kararı ile Kürtler Roboski’de bir kez daha hukuk dışına itilmiştir. Türkiye-Federe Kürdistan Bölge sınırında meydana gelen katliamın siyasi ve askeri sorumlulukları 4 yıldır hesap vermedi. Hesap vermeyi bırakalım sorumlulukları olanlar madalyalar ile ödüllendirildi. Dersim Katliamı'ndan dolayı 'özür' dileyen AKP hükümetinin Roboski konusundaki tutumu samimiyetsizliğini göstermeye yetmektedir. 29 Aralık’ta savaş uçaklarının bombardımanı ile gerçekleşen katliam, dönemin Başbakan Sayın Erdoğan’ın Dersim Katliamından dolayı dilediği yarım özürden bir ay kadar sonra gerçekleşti. Yani Dersim’de yapılan katliama benzer bir durumla karşı karşıyaydık."

Sarıyıldız, Erdoğan'ın, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’e, Roboski Katliamı'ndan sonra operasyondan dolayı teşekkür ettiğini hatırlattı.

"Dersim Katliamına pilot olarak katılan Sabiha Gökçe’ye verilen üstün hizmet madalyası ile Roboski’nin sorumlusu sayılması gereken Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Mehmet Erten'e başarı madalyası verilmesi arasında ne fark var" diye soran Sarıyıldız, 76 yıl önce de Kürtleri öldürenlere madalya verildiğini, bugün de 34 Kürdün öldürülmesinde sorumluluğu bulunanlara madalya verildiğini belirtti.

ŞIRNAK'TAKİ KATLİAMI HATIRLATTI

Geçmişteki insanlık suçlarından hesap sorulmadığı için Roboski Katliam'ının yaşandığını dile getiren Sarıyıldız, Şırnak’ta Kuşkonar ve Koçağıllı köylerinde de 26 Mart 1994 tarihinde askeri uçakların gerçekleştirdiği bombardımanda beşikteki bebeklerin, çocukların ve hamile kadınların da aralarında bulunduğu 38 kişinin katledildiğine dikkat çekti. Hava saldırısına günlerce sessiz kalan dönemin Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş'in, katliamın uluslararası basında da yer almasından sonra yaptığı açıklamada saldırıyı doğruladığını ancak bombalamanın bilinçli şekilde yapılmadığını belirterek, savaş uçaklarına takılan bombaların kayışlarının 'gevşemesi' sonucu bombaların köyün üzerine düştüğünü açıkladığını aktardı. Sarıyıldız, şöyle devam etti: "Her ne hikmetse bombanın kayışları aynı iki köyün üzerinde gevşiyor. Eğer AKP iktidarı döneminde bu katliamın hesabı sorulsaydı Roboskili 34 yurttaş bugün aramızda olacaktı. Bu dava ne oldu, biliyor musunuz? Şırnak’ın Koçağıllı ve Kuşkonar köylerinin 26 Mart 1994 tarihinde savaş uçakları tarafından bombalanması sonucu 38 kişinin öldüğü olayla ilgili soruşturma kapatıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı aynı Roboski Katliamı’nda olduğu gibi dosyayı geçtiğimiz yıl zaman aşımına iki gün kala ‘görevsizlik’ kararı vererek askeri savcılığa gönderdi. Genelkurmay Askeri Savcılığı, soruşturmanın 26 Mart 2014 tarihi itibariyle “kasten adam öldürme” suçu yönünden davanın zaman aşımı süresinin dolduğunu belirterek kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi."

'SORUMLULAR YARGILANMALI'

Roboski Katliamının da aynı şekilde kapatılmak istendiğine değinen Sarıyıldız, "Ama ahd ve and olsun ki Roboski Katliamını unutturmayacağız. Katliam faillerinin aklandığı ve korunduğu bir ülkede barışı nasıl inşa edeceksiniz? Adaleti tesis etmeden toplumsal barışı nasıl sağlayacaksınız? Bu ülkede adalet sadece güçlüye değil herkese adil bir şekilde dağıtılmalıdır" diye ekledi.

Roboski halkının temel gereksinimini 'adalet özleminin karşılık bulması ve 4 yıldır süre giden yas haline son verilebilmesi' şeklinde ifade eden Sarıyıldız, "Yakın tarihimizde yaşanan ve 34 sivil insanın ölümüyle sonuçlanan Roboski Katliamı’nın sorumlularının yargılanması adaletin tesisi açısından önemli bir başlık olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Bu katliamın aydınlatılması, sorumlularının yargı önüne çıkarılarak cezalandırılması ve toplumsal travmanın onarılması ve adaletin tesisine de katkı sunacaktır" dedi.

'ACI VE ÖFKE BİR ARADA YAŞAMAYI ZORLAŞTIRIR'

Savaşın yol açtığı acılar ve yarattığı yıkımların barış sürecinin önündeki en önemli engel olduğuna da işaret eden Sarıyıldız; yakınını kaybeden, evleri yakılan, yerlerinden edilen, kötü muamele ve işkenceye maruz bırakılan insanların acıları ve öfkelerinin bir arada yaşamayı zorlaştıracağını söyledi. Yaşanan acıların ve tramvaların iyileştirilmesi için toplumun baştan sona geçmişle yüzleşerek barışçıl bir şekilde bir arada yaşamanın yollarını bulmasının ancak gerçeklerin aydınlanması ve mağduriyetlerin giderilmesiyle mümkün olacağını kaydeden Sarıyıldız, "Bu zahmetli sürecin başlatılması hakikat komisyonunun kurulması için her şeyden önce geçmiş ihlalleri ciddi bir biçimde araştırmayı mümkün kılacak, aktif bir şekilde destekleyecek ve cesaretlendirecek siyasi iradenin ortaya çıkması gerekiyor" dedi.

'PKK DEFALARCA ÇAĞRI YAPTI'

Hakikatler ve Gerçekler İle Yüzleşme Komisyonu kurulmasını isteyen Sarıyıldız, Türkiye’deki 30 yıllık çatışmanın taraflarından biri olan PKK'nin defalarca, bu süreçte yaşanan bütün olayların açığa çıkması için Hakikatleri Araştırma Komisyonu’nun kurulması temelinde bir yüzleşmenin sağlanması çağrısında bulunduğunu bildirdi.

HDP'li Sarıyıldız konuşmasını Dersim, Maraş, Çorum, Sivas ve Roboski'de katledilenleri anarak bitirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.