Rusya'nın en büyük bağımsız anket şirketine yasak

Rusya'nın en büyük bağımsız anket şirketine yasak

Parlamento seçimlerine iki hafta kala, Rusya Adalet Bakanlığı ülkenin en büyük bağımsız kamuoyu araştırma şirketi Levada'yı "yabancı ülkelerden fon alan kurumlar" listesine ekleyerek, Levada'nın ülkede çalışma yapmasının önünü tıkadı.

Adalet Bakanlığı'nın açıklamasında "Önceden haber vermeden yaptığımız kontrolde, Levada'nın yabancı ülke lobiciliği yapan kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olduğuna karar verilmiştir" denildi.

Rus yasaları, dış ülkelerden fon alan sivil toplum kuruluşlarını "yabancı ülke lobicisi" statüsünde değerlendiriyor ve çalışma alanlarını kısıtlıyor.

Levada da bu statüye sokulduğu için seçimlerle ilgili kamuoyu araştırması yapamayacak.

Şirketin başkanı Lev Gudkov, genel seçimler öncesi verilen kararın "siyasi sansür" anlamına geldiğini söyledi. Godkov "Bu karar ülkede bağımsız anket yapmanın imkansızlığını ortaya koyuyor. Bu, baskıcı rejimin tipik bir hareketi" dedi.

Levada, 2013 yılında da aynı nedenden hedefe alındığını ve dış kaynaklardan para almayı durdurduklarını açıklamıştı.

Rus yetkililer kanunun, dış ülkelerin Rusya'nın iç politikasına müdahalesini engellemek için gerekli olduğunu savunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.