Rusya'dan İran'la askeri işbirliği açıklaması

Rusya'dan İran'la askeri işbirliği açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İran ile askeri-teknik alanda yürüttükleri işbirliğinin BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal etmediğini belirtti.

Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi'nden yapılan açıklamada, İran'a Su-30SM uçaklarının sevkiyatı için bu yıl içinde anlaşma imzalanacağı belirtilmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı ise Rusya'nın İran'a Sukhoi Su-30SM tipi savaş uçakları satması durumunda BM Güvenlik Konseyi'nin 2231 numaralı kararının ihlal edilmiş olacağını öne sürmüştü. 

ABD'den yapılan iddialara yanıt veren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "İran ile askeri-teknik alanda işbirliği yapmak artık yasak değil. Yaptırım rejiminin uygulandığı dönemde geçerli olan yasaklar artık kalktı. Buna BM kayıtlarındaki 7 kategoride yer alan konvansiyonel silahlar da dahil" ifadelerini kullandı.Rus yetkili, İran ile askeri-teknik işbirliğinde BM Güvenlik Konseyi'nin 2231 No'lu kararı da dahil tüm kurallara uygun hareket edeceklerini vurguladı. 

İran ile yapılan nükleer anlaşma gereği, bu ülkenin ağır silahlar alabilmek için BM Güvenlik Konseyi'nden izin alması gerekiyor. SU-30SM geniş hassas güdümlü mühimmat envanteriyle havadan havaya, karadan havaya görevleri yerine getirebiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.