Rusya: Suriye’de hedefleri belirlemek için ABD’yle çalışmaya hazırız

Rusya: Suriye’de hedefleri belirlemek için ABD’yle çalışmaya hazırız

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Suriye’de hedeflerin belirlenmesi için ABD ile işbirliğine açık olduklarını söyledi.

ABD ve müttefiklerinden, Suriye’de ‘ılımlı muhalefet’ ve teröristlerin nerede bulunduğuna ilişkin somut bilgiler beklediklerini belirten Bogdanov, “Böyle bir bilgi gelmedi. Bize nereyi vurabileceğimizi, nereyi vuramayacağımız söyleyin. Biz hiçbir zaman öyle bir bilgi almadık” dedi.

‘ASKERLER ARASINDA BİLGİ DEĞİŞİMİ SÜRÜYOR’

ABD’nin iki ülke askerleri arasında koordinasyon olmadığı yönündeki açıklamalarını RT televizyonuna değerlendiren Bogdanov, Rusya ve ABD askerleri arasında bilgi değişiminin sürdüğünü belirterek, “Temaslar başka kanallar üzerinden de sürüyor” diye konuştu.

‘FÜZE VERİRSENİZ 11 EYLÜL’E BENZER ŞEYLER YAPARLAR’

Sputnik'in haberine göre,  ABD’nin Suriye muhalefetine uçaksavar füze sevkiyatının tamamen zararlı bir yaklaşım olacağını kaydeden Bogdanov, “Çünkü bu adamlar 11 Eylül saldırısına benzer bir şey yapar” dedi. Rusya’nın Suriye’de teröristleri değil muhalefeti vurduğu yönündeki açıklamaların asılsız olduğunu ve bu iddiaları kabul etmediklerini söyleyen Bogdanov, ABD’nin Suriye’de askeri çözümden yana olup olmadığını istediklerini belirterek, “Eğer askeri çözümü seçmişlerse bu tür seçimlerin sonucunu Irak ve Libya’da gördük. Nelere yol açtığını çok iyi biliyoruz” yorumunda bulundu.

‘TERÖRİSTLER ATEŞKESİ KULLANIYOR’

Ateşkes süresinden çok ateşkesin tamamen uygulanması konusunun önemli olduğunu anlatan Bogdanov, “Çünkü ateşkes ilan ediliyor ama teröristler bunu mevzilerini güçlendirmek, karşı saldırıya geçmek, yeniden gruplanmak, ek silah ve yeni militan almak için kullanıyor. Hatta bazı bölgelerde Suriye ordusu geri çekilmek zorunda kaldı” ifadelerini kullandı.

‘ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, PENTAGON VE CİA ARASINDA ANLAŞMAZLIK VAR’

ABD’de farklı devlet kurumlarının Suriye’ye yönelik farklı duruş sergilediğini belirten Bogdanov, “Biz koordinasyonu artıralım diyoruz ama ABD’de bazıları bunu yapmamalıyız diyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, Pentagon ve CIA arasında bir anlaşmazlık olduğu ortada. Bazıları koordinasyon ihtiyacını anlıyor, bazıları daha geniş ve ideolojik görüşe dayanarak gerek yok diyor. ‘Rusya’yla birlikte çalışmak değil onu izole etmek gerekli’ diyorlar. Sorun bizde değil ABD’de, çünkü biz ilk günden teröristlere karşı somut ve yakın koordinasyondan yanayız” dedi.

‘ABD’NİN AÇIKLAMALARI KORKUTMA VE ŞANTAJ’

ABD Dışişleri Bakanlığı temsilcilerinin Suriye’deki eylemlerin Rusya’da saldırılara yol açabileceği açıklamalarını korkutma ve şantaj olarak gördüklerini söyleyen Bogdanov, “Partnerler olarak aramızda kullanılması gereken dil bu değil. Elbette saldırılar ve terörizm bizim ortak küresel düşmanımız. Avrupa, Amerika, İstanbul, Paris, Belçika’da yaşananalar, Ortadoğu’da yaşananların sonucu. Bu tehdidi ortadan kaldırmak için yaptıklarımıza teröristlerin yanıtı” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.