“Rusya, İsrail ve Mısır ile eski günlere dönmek için çalışıyoruz”

“Rusya, İsrail ve Mısır ile eski günlere dönmek için çalışıyoruz”

Ankara’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’nin Rusya, İsrail ve Mısır ile ilişkilerin eski boyutuna gelmesi için çaba sarf edildiğini söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım, Ankara’da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan  Yıldırım, Türkiye’nin Rusya, İsrail ve Mısır ile ilişkilerin eski boyutuna gelmesi için çaba sarf edildiğini söyledi ve “Akdeniz ve Karadeniz’i çevreleyen bu ülkeler arasında daimi düşmanlık olmaz” dedi.

Yıldırım şunları söyledi:

“Daimi düşmanlık olmaz”

“İsrail, Suriye, Rusya, Mısır… Akdeniz ve Karadeniz’i çevreleyen bu ülkeler arasında daimi düşmanlık olmaz.

“Rusya ile karşılıklı adımlar atılıyor”

“Rusya ile bir olay yaşandı. Egemenlik haklarımızın ihlâline elbette izin vermeyiz. Ancak bir tek olaya takılıp kalmak da doğru olmaz. Daha büyük fotoğrafa bakmak lazım. Halklarımız arasında bir husumet yok. Tekrar eski günlere dönmek ve hatta daha ileri götürmek mümkündür.

“Rusya ile karşılıklı adımlar atılıyor. Diplomatik kanallar açık. Sayın Cumhurbaşkanımız irade gösterdiler. Rusya da irade gösterdi. Bundan sonrası tatlıya bağlanır. Hedef, sonrasında işbirliğini daha da ileri götürmek. Adımlar karşılıklı atılır. Tek taraflı dostluk olmaz. Biz irademizi beyan ettik, sonrası diplomasi.

“İsrail ile temaslar var”

“İsrail ile bir noktaya geliniyor. Orada da irade gösteriliyor. Temaslar var. Henüz sonuçlanmış değil. Çok da uzun süreceğini sanmıyorum. Burada belirleyici olan Gazze’nin insani amaçlar için izolasyondan kurtulmasıdır. Diplomatlarımız çalışıyor.

“Mısır’daki darbe ticari ilişkilerimize engel olmamalı”

“Biz başından beri aynı şeyi söylüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız çok net olarak söylüyor. Halkın iradesine karşı yapılan her türlü girişim darbedir. Kabul etmiyoruz. Bu bizim samimi görüşümüzdür.

“Ancak bu iki ülke arasındaki ticari ilişkilere mani olmamalı. Ekonomik ve sosyal ilişkiler gelişebilir. Bu ilişkilerin gelişmesi iki halkın da yararınadır.

“Muhatabımız koalisyon güçleri ve ABD’dir”

“Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinden Akdeniz’e bağlanan bir koridor açma niyeti görüyoruz. Kantonlarla ilerleyen bir niyet. Türkiye’nin bu konuda hassasiyetleri var. Oldu bittiye izin vermeyiz.

“Bizim buradaki muhatabımız, yerel terör örgütleri değil. Koalisyon güçleri ve ABD’dir. Suriye’nin toprak bütünlüğü bizim için önemlidir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.