Ruhani hükümetine yolsuzluk suçlaması

Ruhani hükümetine yolsuzluk suçlaması

İran genel seçimlerine dokuz ay kala Cumhurbaşkanı Ruhani yolsuzluk iddiaları yüzünden zor durumda kaldı. Ruhani’nin özel danışmanlığını yapan kardeşi de yolsuzluk suçlaması ile karşı karşıya.

İran medyasında yolsuzluk haberlerinden geçilmiyor. 31 Ağustos'ta da Eğitim Bakanlığı mali fon yöneticisi, eşi ve çocuğuyla birlikte gözaltına alındı. Muhafazakar milletvekillerinin çoğunlukta olduğu yolsuzlukla mücadele komisyonu, gözaltına alınan bakanlık görevlisinin 200 milyon euroyu zimmetine geçirdiğini duyurdu.

Bu haber, reformcu Hasan Ruhani yönetiminin görevdeki üyelerinin karıştıkları yolsuzluk skandallarıyla ilgili haberleri yayınlayan muhafazakar internet sitelerinde manşetten verildi. İran'a uygulanan yatırımların kaldırılmasından sonra yolsuzluğun daha da arttığı belirtiliyor.

15 yıl İran cezaevinde yatan gazeteci Taghi Rahmani Deutsche Welle'ye verdiği demeçte, ‘yolsuzluk skandallarının ortaya çıkmasının İran'daki karşıt güç merkezleri arasındaki çekişmeyle ilgili olduğunu, ülkede hükümeti ve idari birimleri denetleyecek bir kurumun bulunmadığını, medya gibi yargının da bağımsız olmadığını', söyledi. Rahmani yolsuzluk skandallarıyla ilgili haberlerin Cumhurbaşkanı Ruhani'yi yıpratmayı hedef aldığını da sözlerine ekledi.

Kardeşi en yakın danışmanı

Yolsuzluk suçlamalarına bizzat Cumhurbaşkanı da muhatap oluyor. Ruhani'nin özel danışmanlığını yapan kardeşi Hüseyin Feridun'un karanlık işlere karıştığını öne süren haberler yayınlanıyor.

Devrim Muhafızlarına yakınlığıyla tanınan bir internet sitesinin yayınladığı haberde Ruhani'nin kardeşinin Ahmedinejad'ın cumhurbaşkanlığı sırasında döviz bürosu açtığı ve ekonomik kriz sırasındaki kur dalgalanmaları ve ekonomik yaptırımlar sayesinde servet sahibi olduğu öne sürülmekteydi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.