Roma ve Torino'da muhalif kadınların zaferi

Roma ve Torino'da muhalif kadınların zaferi

İtalya'da dün ikinci turu yapılan kısmi yerel seçimlerde başkent Roma'da belediye başkanlığına muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi'nin adayı Virginia Raggi seçildi.

Roma'nın ilk kadın belediye başkanı olan Raggi zaferini "Bugün Romalılar kazandı" sözleriyle ilan etti.

İlk turu 5 Haziran'da yapılan yerel seçimlerde, hiçbir adayın yüzde 50'nin üzerinde oy alamadığı belediyeler için ikinci tur oylama ise dün yapıldı. İlk turda en fazla oyu alan iki adayın karşı karşıya geldiği ikinci turda Roma'da Virginia Raggi, kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 67 oy alarak net bir zafer kazandı. İktidardaki Demokratik Parti'nin (PD) adayı Roberto Giachetti ise yüzde 32'de kaldı.

Roma'yı kaybeden iktidar partisi PD'ye bir büyük darbe de kazanmasına neredeyse kesin gözüyle bakılan Torino'dan geldi. Torino'da da 5 Yıldız Hareketi'nden Chiara Appendino, PD'nin adayı Piero Fassino'yu yüzde 54'e yüzde 45 oy oranıyla geride bıraktı.

PD, Milano ve Bologna'da ise mevcut belediye başkanlarını yeniden seçtirmeyi başardı.

Seçim sonuçlarının ortaya çıkmaya başlamasının ardından PD'den yapılan açıklamada "PD'nin adayları Torino ve Roma'da M5S'nin adaylarına karşı net şekilde yenilgi aldı, Milano ve Bologna'da ise sağın adaylarına karşı açık ve güçlü bir zafer kazandı" denildi.

"Dürüstlük" sloganı

5 Yıldız Hareketi destekçileri seçim zaferlerini Roma'da "Dürüstlük" sloganlarıyla kutladı.

Roma'nın yeni Belediye Başkanı Virginia Raggi de zafer konuşmasında "Bugün Romalılar kazandı. Bu tarihi bir an, bir dönüm noktası. Roma ilk kez bir kadın belediye başkanına sahip oluyor. Çığır açan bir değişimle karşı karşıyayız" dedi.

"Herkesin, bana oy vermeyenlerin de belediye başkanı olacağım" diyen Raggi "yasallık ve şeffaflık" sözü verdi.

Yolsuzluklara, siyasetçilerin sahip olduğu imtiyazlara, AB kurumlarına isyan hareketi olarak 2009'da, komedyen Beppe Grillo tarafından kurulan 5 Yıldız Hareketi, kısa sürede önemli kazanımlar elde etti. Hareket, 2013'te ilk kez katıldığı genel seçimlerde yüzde 25, 2014'teki AB seçimlerinde ise yüzde 21 oranında oy toplamayı başardı.

Ne solcu ne sağcı olarak tanımlanan, popülist 5 Yıldız Hareketi Avrupa Parlamentosu'nda Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Avrupası (EFDD) grubunda yer alıyor. Grubun başkanlığını da Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi lideri Nigel Farage ile 5 Yıldız Hareketi'nden David Borelli yapıyor.

Ancak gücünü büyük ölçüde, yerleşik siyasi sistem ve politikacılara tepkiden alan 5 Yıldız Hareketi'nin yönetim kademelerinde ne kadar başarılı olacağı ise soru işareti yaratıyor. Hareketin geçen yıllarda yerel seçimleri kazandığı Parma ve Livorno'daki belediye başkanları hakkında görevi kötüye kullanmak ve yolsuzluktan soruşturma açılması imajına darbe vurdu.

Öte yandan Virginia Raggi'nin Roma Belediye Başkanlığı görevinde başarılı olması halinde iktidar partisi PD ve Başbakan Matteo Renzi için "çanların çalmaya başlayacağı" yorumları yapılıyor. Raggi'nin dünkü seçim zaferinin bile tek başına, Renzi'nin gelecek sonbaharda yapmayı planladığı ve siyasi kariyerini bağladığı anayasa reformu referandumunu zora sokabileceği belirtiliyor. (BBC Türkçe)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.