Rio 2016: Olimpiyatlar ilk kez Güney Amerika'da

Rio 2016: Olimpiyatlar ilk kez Güney Amerika'da

Güney Amerika'da yapılacak ilk olimpiyat oyunları bugün Brezilya'nın en büyük kenti Rio de Janeiro'da başlayacak.

17 gün sürecek olimpiyatlarda 206 ülkeden, 10 bin 500 sporcu yarışacak. 42 farklı spor dalında yapılacak 306 yarışma için 7.5 milyon bilet satışa çıkarıldı. Şu ana kadar yüzde 80'i satılan biletlerin fiyatı, 40 dolarla 3 bin dolar arasında değişiyor.

Olimpiyat meşalesi 21 Nisan'da Yunanistan'daki antik kent Olimpiya'da yakıldı. Atina yakınlarındaki Eloenas mülteci kampından, bir mültecinin geçirdiği meşalenin yolculuğu Cuma günü Maracana Stadyumu'nda sona erecek.

Açılış ve kapanış törenlerinin yapılacağı Maracana, bugüne dek bir futbol karşılaşmasını en fazla seyircinin izlediği stat. Stadın kapasitesi 78.000 kişi ancak 1950 Dünya Kupası finalini yaklaşık 200 bin kişi izlemişti.

İki yeni spor

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), 9 Ekim 2009'da iki spor dalının 2016'da olimpiyat programına girmesine karar verdi: Golf ve Rugby Sevens (7 kişilik ragbi). Buna karşın zika virüsü endişesi nedeniyle birçok ünlü golfçü Rio'ya gelmedi. En son golf 1904'te, ragbi ise 1924'te Olimpiyat programında yer almıştı.

Olimpiyatlarda ilk kez bir mülteci takımı yarışacak

2016 Rio Olimpiyatları'nda bu yıl ilk kez savaş ve çatışmalar yüzünden ülkelerini terk etmek zorunda kalan atletler için bir mülteci takım kuruldu.

Takıma 43 sporcu başvurdu. Oimpiyat kriterleri gözetilerek yapılan seçim sonucu beşi Güney Sudan, ikisi Suriye, ikisi Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve biri Etiyopyalı 10 sporcu takıma alındı.

Mülteci sporcular yüzme, judo ve atletizm branşlarında yarışacak.

Mülteci takımı, oyunların açılış töreninde, ev sahibi Brezilya'dan önce olimpiyat bayrağıyla tur atacak.

Sporcular, yarışlara IOC'un atadığı antrenör ve teknik görevlilerle çalışıyor. IOC'nin hazırlayacağı formalarda ülke bayrakları yer almıyor.

Sporcuların madalya almaları durumunda ülkelerinin milli marşları yerine olimpiyat marşı çalınacak.

Mülteci sporcuların seyahat ve katılım masraflarını IOC karşılıyor.

Rus atletler yarışamıyor

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), Kasım 2015'te Rus atletleri, 'devlet desteğiyle doping yaptıkları' gerekçesiyle, Olimpiyat oyunları dahil tüm uluslararası müsabakalardan men etmişti.

Bu kararın ardından IOC diğer branşlar için, olimpiyat oyunlarına Rusya'dan hangi sporcuların katılabileceğinin kararını, uluslararası federasyonlara bıraktı.

Rusya Olimpiyat Komitesi ve 68 Rus atletin, men cezasına yaptığı itiraz, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi tarafından reddedildi. Ardından 37 sporcunun daha oyunlarda yer almamasına karar verildi.

Kürekte 22, yüzmede 7, kano, modern pentatlon ve yelken branşlarında 8 Rus sporcu olimpiyatlara katılamayacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.