Reza Zarrab dosyasında 6 Türk bankasının adı geçiyor

Reza Zarrab dosyasında 6 Türk bankasının adı geçiyor

ABD’nin bir diğer kurumunda yine Türkiye’yi ilgilendiren bir başka soruşturmanın sürdüğü de öğrenildi.

Türkiye’deki 17/25 Aralık yolsuzluk soruşturmasının odağındaki İranlı işadamı Reza Zarrab’ı tutuklatan ve yargı süreci başlatan New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara’nın soruşturmasının bir ayağı, Türkiye’de bankacılık sektörüne uzandı. Cumhuriyet’ten İlhan Tanır’ın haberine göre, güvenilir Washington kaynaklarından Zarrab davasına koşut olarak ABD’nin bir diğer kurumunda yine Türkiye’yi ilgilendiren bir başka soruşturmanın sürdüğü de öğrenildi. Diğer kurumun soruşturması, New York’taki Zarrab soruşturmasından bağımsız. İkincinin ilgi alanında yıllardır Ankara’nın ve Ankara’daki güçlü figürlerin, bir takım şüpheli isimlerle yapmaya kalkıştıkları yasadışı, uluslararası hukuka aykırı plan ve hareketler yer alıyor.

Soruşturmada Türkiye’nin siyaset, bürokrasi, iş ve spor dünyasından isimler bulunuyor. Başsavcılığa yakın güvenilir kaynaklardan edinilen bilgiye göre soruşturmada Türkiye’deki bankacılık sektöründen aktörler de yer alıyor.

Aynı kaynaklara göre, soruşturma dosyasında 6’dan fazla Türk bankası bulunuyor. Bazı bankalarda 2010 ve özellikle 2011’den itibaren hummalı şekilde kara para aklama mekanizması işlemiş. Bu işlerle sadece bazı kamu bankaları değil, özel bankalar da uğraşmış. Türkiye’de yıllardır süren bu “çark” içinde, sadece siyasiler değil, birçok bürokratın aktör olduğuna inanılıyor. Yani 91 kişilik soruşturma listesinde bu bankalarda görev almış bazı bürokratlar da var.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.