Reuters: AB Türkiye’ye 3 milyar euro daha verecek

Reuters: AB Türkiye’ye 3 milyar euro daha verecek

Reuters haber ajansı bugün Brüksel’de yapılan Türkiye-AB zirvesinde tarafların iki temel konuda taslak bir anlaşmaya vardığını bildirdi.

AB-Türkiye zirvesi sonuç taslağında, AB’nin Türkiye’ye 2018 sonuna kadar Suriyeli sığınmacılar için ek 3 milyar euro vereceği açıklandı.

Reuters’ın haberine göre, Brüksel’deki zirvenin sonunda açıklanması beklenen taslak metinde, AB’nin sığınmacı akınını durdurması karşılığında Türkiye’ye vereceği 3 milyar euro’luk fonun iki katına çıkarılacağı belirtildi.

Ayrıca Yunanistan üzerinden Avrupa’ya geçen ve aralarında Suriyelilerin de bulunduğu tüm sığınmacıların Türkiye’ye iade edileceği kaydedildi.

Buna karşı AB, Yunan adalarından Türkiye’ye gönderilecek her bir Suriyeli için Türkiye’den bir Suriyeli sığınmacı kabul edecek.

Daha önce varılan geri kabul anlaşmasının tüm koşullarının yerine getirilmesi halinde Türkiye vatandaşları, Haziran ayı sonundan itibaren Schengen Bölgesi’ndeki ülkelere vizesiz seyahat edebilecek.

Taslak anlaşmada, “Türkiye’nin tam üyelik müzakerelerinde yeni fasılların açılması için “gerekli hazırlıkların yapılması” ifadesi de yer alıyor.

Türkiye’nin 3 talebi

Reuters’a konuşan bir AB diplomatı, Türkiye’nin şu ana kadar söz verilen 3 milyar euro yardımdan daha fazlasını, AB üyelik görüşmelerinin hemen hızlandırılmasını ve Türkiye vatandaşları için Avrupa’ya vizesiz seyahatin bu bahara çekilmesini istediğini belirtmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.