Putin: Rus atletlere men cezası adil değil

Putin: Rus atletlere men cezası adil değil

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, doping suçlaması nedeniyle Rus atletlerin, Rio'da yapılacak 2016 Olimpiyat Oyunları dahil tüm uluslararası müsabakalardan men edilmesinin "adil bir karar olmadığını" söyledi.

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), Kasım ayında devlet destekli doping suçlamaları nedeniyle Kasım ayında alınan men cezasını kaldırmama kararı almıştı.

Putin, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ni (IOC) devreye girmeye çağırdı. IOC'nin hala Rus atletlerin 5 Ağustos'ta başlayacak Rio Olimpiyat Oyunları'nda yarışmalarına izin verebileceği belirtiliyor.

IOC İcra Kurulu Lozan'da Salı günü yapılacak zirve öncesinde bugün bir telekonferansla konunun değerlendirileceğini duyurdu.

Vladimir Putin, "Hukukun evrensel ilkeleri vardır ve bunlardan biri de suçun kişiselleştirilmesi gerektiğidir. İhlallerle hiç ilgisi olmayan insanlar, bu ihlallerin sorumlulularının cezasını niye çeksin?" dedi.

Rusya Spor Bakanlığı da karardan 'büyük hayal kırıklığı' duyulduğunu belirtti.

Bakanlık açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Diğer atletler ve yetkililerin menfur davranışlarından dolayı 'temiz atletlerin' hayalleri yıkıldı. Olimpiyatlarda mücadele edebilmek için yıllarını feda ettiler, şimdi ise o yılların boşa gittiği görülüyor."

"Men cezası ilk uygulandığı günden bu yana, uluslararası toplumun güvenini yeniden kazanabilmek için elimizden geleni yaptık. Saygın uluslararası uzmanların öncülüğünde dopingle mücadele kurumlarımızı yeniden inşa ettik."

"Atletlerimiz İngiltere'nin dopingle mücadele kurumu UKAD tarafından test edildi ve her biri, olağan taleplere ek olarak en az üç testten daha geçti. Saklayacak hiçbir şeyimiz yok ve yeniden yarışabilmek için IAAF'nin şartlarını yerine getirdiğimizi düşünüyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.