Putin: Her fırsatta bizi düşman ilan etmekten daha iyi bir yol bulun

Putin: Her fırsatta bizi düşman ilan etmekten daha iyi bir yol bulun

Alman Bild gazetesinin sorularını yanıtlayan Rusya lideri Putin, Avrupa'daki bölünmenin kaynağının 'eylemsizlikte' yattığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Alman Bild gazetesine 5 Ocak'ta Soçi kentinde verdiği mülakatta, NATO ve AB’den Rusya karşıtı yaptırımlar ve Almanya ilişkileriyle ilgili soruları yanıtladı. 

Berlin Duvarı’nın yıkılmasının ve SSCB’nin dağılmasının Avrupa’yı birleştirmediğini, yalnızca ayrım sınırının Doğu’ya kaymasına yol açtığını söyleyen Putin, Moskova ne zaman bağımsız bir duruş sergileyip kendi ulusal çıkarlarını savunsa Batı’nın Rusya’yı düşman ilan ettiğini vurguladı.

'BERLİN DUVARI YIKILDI AMA GÖRÜNMEZ DUVARLAR DOĞU'DA'

En başından beri her şeyin yanlış yapıldığının altını çizen Putin, “Avrupa’daki bölünmenin üstesinden gelmeye çalışmadık. 25 yıl önce Berlin Duvarı yıkıldı, ama Avrupa’daki bölünme giderilmedi. Görünmez duvarlar Doğu’ya kaydı. Bu da gelecekteki karşılıklı eleştiri, yanlış anlaşılma ve krizlerin zeminini hazırladı” ifadelerini kullandı. Rusya’nın o yıllarda ulusal çıkarları açıkça ilan edip aktif biçimde koruyamayarak büyük bir hata yaptığını söyleyen Putin, “Ulusal çıkarlarımızın arkasında durmayı başaramadık. Oysaki bunu en başında yapmamız gerekiyordu. Yapabilseydik dünya daha dengeli bir yer olurdu” dedi.

'ALMAN DİPLOMAT, İZOLASYONU ÖNGÖRMÜŞTÜ'

​Diğer taraftan Alman siyasilerin, Soğuk Savaş tarafları arasındaki gerginliğin yalnızca uluslararası ilişkiler formatı ve Avrupa’daki güç dengesinin değişmesiyle mümkün olabileceğini gördüğünü savunan Putin, o dönem Sovyet ve Alman diplomatlar arasında geçen konuşmalardan alıntı yaptı: “O dönem ‘Avrupa siyasetinin babası’ olarak görülen Alman diplomat Egon Karl-Heinz 26 Haziran 1990’da şöyle demişti: ‘Almanya’yı birleştirirken Avrupa’nın düşman bloklara bölünmesini engelleyecek kararlı adımlar atmazsak, yaşanacak gelişmeler öyle istenmeyen bir hale gelecek ki SSCB uluslararası izolasyona mahkûm edilecek.’ Bahr’a göre, Orta Avrupa’nın tamamı –Doğu Almanya dahil olsun ya da olmasın- hem Sovyetler hem de ABD’nin katılımıyla ayrı bir birlik kurmalıydı.”

'İSTENSEYDİ AVRUPA'YI BİRLEŞTİRECEK İTTİFAK KURULABİLİRDİ'

Siyasi irade ve istek olsa o dönem bunların hepsinin başarılabileceği eleştirisi yapan Putin, Avrupa’yı gerçek anlamda birleştiren bir ittifak kurulmadığını, aksine NATO’nun Doğu’ya doğru genişleyerek verilen tüm sözleri ihlal ettiğini vurguladı. “Hüküm sürmek istediler” diyen Putin, “Son 20-25 yılda, özellikle de yerçekiminin ikinci merkezi Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra, ün, güç ve refahın merkezinde tek bir kişinin bulunması istendi. Uluslararası hukuka ya da BM Sözleşmesi’ne dönülmesi yönünde hiç istek yoktu. BM ne zaman engel çıkarsa ‘modası geçmiş’ ilan edildi” ifadelerini kullandı.

'KARARLARA UYMAK ZORUNDA OLAN TARAF RUSYA OLAMAZ'

Dünyanın bugün uluslarası terörden insan kaçakçılığına ve sığınmacı krizine kadar pek çok ortak sorunla karşı karşıya kaldığının altını çizen Putin, bu sorunları çözme yolunda tüm ülkelerin güçlerinden birleştirmesinden memnuniyet duyacaklarını kaydetti. 
Ancak bunun, diğerlerinin kararlarına uyması gerekenin Rusya olacağı anlamına gelmediğine işaret eden Putin, “Birileri bizim duruşumuzdan memnun değilse, bizi her seferinde düşman ilan etmekten daha iyi bir yol bulmalılar. Bizi dinleseler, söylediklerimiz üstünde kafa yorsalar ve ortak bir çözüm peşinde koşsalar daha iyi olmaz mıydı?” diye sordu.

 

'ÇIKARLARINI KORUMAM GEREKEN 146 MİLYON İNSAN VAR'

Bu bağlamda Rusya ve Avrupa’daki komşularının ilişkileri geliştirebilmesi için tek bir koşulun gözetilmesi gerektiğini söyleyen Putin, bu koşulu şu sözlerle açıkladı: “Bizbirimize, birbirimizin çıkarlarına saygı duymak ve kuralları birilerinin çıkarlarına uygun hale getirmek yerine bu kurallara sadık kalmalıyız.” Çıkarlarını koruma sözü verdiği 146 milyon insan olduğunu hatırlatan Putin, kendilerinin bunları yapmaya hazır olduğunu ama her şeyin uluslararası hukuka dayalı olması gerektiğini yineledi.

 

'MERKEL SAMİMİ VE PROFESYONEL'

Bu arada Merkel ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Putin “Samimi ve profesyonel biri olduğunu daha önce de söylemiştim. Ne olursa olsun aramızdaki güven seviyesinin çok yüksek olduğunu düşünüyorum” dedi. Batı medyasındaki Rusya karşıtı propagandanın Moskova ve Berlin arasındaki ilişkilere zarar vermediğini söyleyen Putin, “İlişkilerimiz en önemlisi halklarımızın karşılıklı hoşgörüsüne dayalı. Almanya’da basın büyük etki altında. Özellikle denizaşırı etkiler altında” diyerek ABD’ye gönderme yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.