Pil yoksa iş de yok

Pil yoksa iş de yok

Epilepsi hastası Sinan Karacan'a 2006 yılında krizlerini kontrol altına alan VNS (Vagal Sinir Stimülasyonu) pili takıldı.

Epilepsi (sara) hastası olan 35 yaşındaki Sinan Karaca 7 yaşından beri tedavi görüyor. Haftada ortalama 5 kez kriz geçirmeye başlayan Karaca’ya 2006 yılında Gazi Üniversitesi’nde epilepsi krizlerini kontrol altına alan VNS(Vagal Sinir Stimülasyonu) pili takıldı.

GGöğüs kafesine takılan pil sayesinde Karaca’nın krizleri kontrol altına alındı ve Karaca çalışmaya başladı. Hayatı normale dönen Karaca’nın pil bataryası ömrünü tamamlayınca, Karaca’nın ailesi pilin değiştirilmesi için 2015 yılında Gazi Üniversitesi’ne başvurdu. Başvuruyu değerlendiren sağlık heyeti VNS pili bataryasının değişmesi için bir rapor hazırladı.  Ancak fiyatı 43 bin 500 TL olan beyin pili dolar kurunun artışından dolayı hastane tarafından satın alınamayınca Karacan Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yönlendirildi. 6 Ocak’ta Karacan pil bataryasının değiştirilmesi için hastaneye yatırıldı. Kur farkından dolayı pil bataryası hastane tarafından temin edilemeyince Karacan pil bataryası değiştirilmeden 8 Ocak’ta tahliye edildi.

‘FİYAT FARKINDAN DOLAYI PİL ALINAMADI’

Hasta taburcu belgesine Karacan’ın durumu ile ilgili şu ifadeler kullanıldı: “08.01.2016 Medikal tedaviye dirençli epilepsi nedeniyle daha önce Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Vagal Sinir Stimülatörü takılan Sinan Karacan adlı hasta kliniğimize pil revizyonu amacıyla 06/01/2016 tarihinde yatırıldı. Gerekli Konsültasyonları yapıldı ve cerrahi hazırlığı tamamlandı. Pil malzeme raporları çıkarıldı. KN1082 SUT koduyla 29 bin TL ödenen malzeme için temin edici firma 43 bin 500 TL talep etti. Oluşan fiyat farkından dolayı hastanın ameliyatı için gerekli olan pil alınamamıştır.” Beyin pili bataryası değişmediği için oğlunun haftada 5 kez kriz geçirdiğini söyleyen baba Sinan Karacan oğlunun sağlık durumuyla ilgili, “oğlum ameliyat için iki kez hastaneye yatırıldı. Ancak kur farkından dolayı pil bataryası alınamadığı için oğlum tedavi edilmeden taburcu edildi. Bu durumu bakanlığa ve BİMER’e şikayet ettim. Ama bir sonuç alamadım. Eskiden oğlum kriz geçirmediği için çalışıp bize destek oluyordu. Şimdi ise geçirdiği krizlerden dolayı çalışamaz duruma geldi. Pil bataryasının değişmesi için 43 bin 500 lira para lazım. Ben emekli maaşımla 5 kişiye bakıyorum. Bu parayı nasıl karşılayabilirim ki? Oğlumun bataryası değiştirilmezse savcılığa suç duyurusunda bulunacağım” dedi.

NEDEN BEYİN PİLİ TAKILAMIYOR?

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından hazırlanan Sağlık Uygulamaları Tebliği(SUT) en son 2011 yılında güncellendi. 2011 yılında güncellenen SUT’a göre dolar kuru 1 lira 87 kuruştan hesaplandı. Aradan geçen beş yıllık süreçte dolar kuru 2 lira 90 kuruşa yükselince yurt dışından ithal edilen beyin pili kur farkından dolayı 34 bin 500 liradan 53 bin 650 liraya yükseldi. Mevcut SUT fiyatlandırmasına göre SGK kalp pili için 34 bin 500 lira ücret verdiği için epilepsi hastalarının beyin pili değiştirilemiyor. Murat Kara gibi 25’e yakın epilepsi hastası beyin pilinin değişmesini bekliyor. Beyin pili değişmediği için çocuklarının sıklıkla epilepsi krizi geçirdiğini söyleyen aileler ise mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini istiyor.

İSMAİL SAYMAZ / RADİKAL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.