Petrol 34 dolarla 11 yılın en düşüğüne geriledi

Petrol 34 dolarla 11 yılın en düşüğüne geriledi

Çin ekonomisine dair endişeler ve küresel petrol arzının yüksek seyretmesi, Brent petrolün varil fiyatının 2004'ten bu yana ilk kez 34 doların altına gerilemesine yol açtı.

Brent petrolde yaşanan yüzde 4'lük değer kaybının devam edebileceği ifade ediliyor.

Petrol ihracatçısı ülkeler birliği OPEC'in üretimi kısmaması ve ABD'nin kaya petrolü üretimiyle küresel petrol arzını artırmasının, Çin öncülüğünde yavaşlayan küresel ekonomiyle birleştiğinde arz fazlası oluşturduğu ve bunun da fiyatları aşağı çektiği belirtiliyor.

Petrol fiyatları Haziran 2014'te başlayan düşüş sürecinden bu yana toplamda yüzde 70'in üzerinde değer kaybı yaşamış durumda.

Petroldeki düşüş Rusya ve Suudi Arabistan gibi büyük petrol ihracatçılarının gelirlerinin azalmasına ve bütçe dengelerinin zorlanmasına yol açarken, enerji şirketlerinin de ya yatırımlarını ötelemesine ya da küçülmeye gitmesine neden oluyor.

Reuters haber ajansına konuşan Avustralya merkezli araştırma kuruluşu CMC Markets stratejisti Michael McCarthy, "Günde 1 milyon varil fazladan petrol üretimi yapılıyor. Arz tarafından fiyatları dengeleyecek bir adım atılacağına dair de bir sinyal görmüyoruz. Satış baskısının devam etmesi sürpriz olmayacak" diyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.