Pentagon: Rus askerler, Suriye'de çok profesyonel davranıyor

Pentagon: Rus askerler, Suriye'de çok profesyonel davranıyor

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Rus askerlerin Suriye'deki hava olaylarının önlenmesi anlaşması çerçevesinde çok profesyonel davrandıklarını söyledi.

Washington Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmada, 2017 mali yılı için Pentagon'un bütçe tasarısını sunan Carter, başta Suriye krizi olmak üzere ABD'nin dünyanın dört bir yanında karşılaştığı sorunları sıraladı ve başlıca tehditler arasında yine Rusya'yı gösterdi.

‘RUSYA BİZE YARDIM ETMELİ'

 

Suriye'de terör örgütü IŞİD'e karşı mücadeleye değinen Pentagon şefi, Rusya'nın bu ülkedeki askeri ve siyasi stratejisini değiştirmesi ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a desteğinden vazgeçerek diğer ülkelerle birlikte çözüm araması gerektiğini savundu. Carter, "Rusya, stratejisini değiştirerek Suriye'de siyasi geçişe ulaşmamızda bize yardım etmeli" dedi.

Suriye'de siyasi krizin çözümlenmesinin ve ılımlı muhalefete yardımın, terör örgütü IŞİD'e karşı mücadelede yardımcı olacağını belirten Carter, bir kez daha Rusya'nın IŞİD'i değil, muhalif güçleri hedef almakla suçladı.

IŞİD'LE MÜCADELEYE 7,5 MİLYAR DOLAR

IŞİD'i tümöre benzeten ABD'li Bakan, "IŞİD yok edilmeli" diyerek bu örgüte karşı mücadele için 7,5 milyar doları ayırmayı planladıklarını vurguladı. Bu rakam, mevcut harcamalara göre yüzde 50 daha fazla.

‘BİZİ EN ÇOK TEDİRGİN EDEN RAKİPLERİMİZ RUSYA VE ÇİN'

Konuşmanın devamında ülkenin karşılaştığı diğer sorunları sıralayan Carter, ilk sırada Rusya'nın Avrupa'daki eylemlerini gösterdi. Rusya'nın eylemlerini ‘saldırgan' olarak nitelendiren Pentagon şefi, "Rusya ve Çin, bizi en çok tedirgin eden rakiplerimiz" diye vurguladı.

Askeri ihtiyaçlar için 2017 yılında 582,7 milyar doların ayrılacağını hatırlatan Carter, diğer sorunlar arasında, Çin'in Asya-Pasifik bölgesini ‘istikrarsızlaştıran' eylemlerini, Kuzey Kore'nin nükleer ve füze programını, İran'ın balistik füze çalışmalarını da gösterdi.

Carter, "Güvenlik alanındaki mevcut durum, son 25 yılda görmeye alıştığımız durumdan çok farklı ve yeni düşünce tarzı ile yeni eylemleri gerektiriyor" yorumunda bulundu.

SİBER GÜVENLİK İÇİN 7, MÜTTEFİKLER İÇİN 3,4 MİLYAR DOLAR

2017 yılında siber güvenliği için Kongre'den 7 milyar dolar talep edeceklerini ve devamlı harcamaları aynı düzeyde koruyacaklarını ifade eden Pentagon şefi, önümüzdeki yıl bilimsel araştırmalara, deneylere ve tasarım çalışmalarına 71,4 milyar dolar harcamayı planladıklarını söyledi.

Ayrıca Avrupa ve NATO müttefiklerinin güvenliğini güçlendirme amacıyla 2017 yılında 3,4 milyar dolar harcamayı planladıklarını belirten Carter, bunun "Rusya'nın saldırgan eylemleri" ile ilgili olduğunun altını çizdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.