PEN’den çağrı: Silahları bırakın, diyaloga geçin

PEN’den çağrı: Silahları bırakın, diyaloga geçin

Uluslararası PEN’in desteğiyle Diyarbakır’da düzenlenen “Barış Nasıl ve Kim İçin” başlıklı konferansın sonuç bildirgesi açıklandı.

Türkiye PEN Merkezi ile Kürt PEN Merkezi’nin, Uluslararası PEN’in desteğiyle Diyarbakır düzenlediği “Barış Nasıl ve Kim İçin” başlıklı konferansın sonuç bildirgesi açıklandı.

Sümerpark Resepsiyon Salonu’nda düzenlenen basın toplantısıyla açıklanan konferansın sonuç bildirgesi Kürtçe ve Türkçe hazırlanırken, Kürtçesini Kürt PEN Başkanı Şehmuz Sefer, Türkçesini ise Türkiye PEN Başkanı Zeynep Oral okudu.

Bildirgede, barış çağrısı yapıldı, “Çatışmanın tüm taraflarına silahları bırakma ve diyaloga geçme çağrısında bulunuyoruz” denildi.

Türkiye PEN Başkanı Zeynep Oral, Kürt PEN Başkanı Şehmuz Sefer, Uluslararası PEN Başkan Yardımcısı Eugene Schoulgin, Prof. Dr. Jean Pierre Massias ve Prof. Dr. Jabbar Kadir katıldığı toplantıda açıklanan toplantıda; bildirgenin Türkçesini okuyan Zeynep Oral,  içinden geçilen süreçte barış sözcüğünü dillendirmenin bile suçlandığını söyledi.

Oral, böyle bir ortamda tüm engellemelere rağmen barış gerekli olduğunu haykırdıklarını ifade etti.

Oral, “Sesimizi duyurma kararı aldık. Çocuklarımızın düşlerini gerçekleştirmek, onlara yaşanılası bir dünya bırakmak istiyoruz. Bireysel sorumluluğumuzu yerine getirmek, Hrank Dink’ten Tahir Elçi’ye barış uğruna yitirilen canların emeğine sahip çıkmak için bu buluşmayı gerçekleştirdik. Savaşlardan yıkım gören bu coğrafyanın merkezi Diyarbakır’daki buluşmamızın sonunda ısrar ve inatla kalıcı onurlu bir barış için çağrıda bulunduk” dedi.

Konferansın barış çağrısı

Oral, konferansın barış çağrılarını ise şu şekilde sıraladı:

* Çatışmanın tüm taraflarına silahları bırakma ve diyaloga geçme çağrısında bulunuyoruz.

* Herkesin insani yaşam hakkını ve vatandaşlık hakkını, özgünlük kimliğine saygıyı talep ediyoruz.

* “Bu savaşa karar verdik” diyenlerin bu karardan bir an önce dönmelerini ve bu konuda açıklama yapmalarını istiyoruz.

* Tahrip edilen kentlerde bir an önce yapılan operasyonların durdurulması ve olağan yaşama geri dönülmesini istiyoruz.

* Bütün uluslararası, ulusal ve yerel kamu kurum ve kuruluşların, STK’lara barış çağrımıza destek olmalarını, medyanın savaş kışkırtıcılığından vazgeçmesini, bir an önce barış dilini benimsemelerini istiyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.