Paris'teki iklim eylemine gazlı müdahale: 200 gözaltı

Paris'teki iklim eylemine gazlı müdahale: 200 gözaltı

Paris'te başlayacak Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi öncesinde dünyanın dört bir yanında iklim değişikliğiyle mücadele için gösteriler yapıldı.

13 Kasım'da Paris'te IŞİD'in gerçekleştirdiği ve 130 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan saldırıların ardından olağanüstü hal ilan edilen ve tüm toplu gösterilerin yasaklandığı Fransa başkentinde polis göstericilere biber gazıyla müdahale etti.

Paris'te göstericiler ve polis arasında çatışmalar yaşanırken, 200'den fazla kişi gözaltına alındı.

Bazı göstericilerin polise 13 Kasım'da hayatıı kaybedenler anısına dikilen mumları fırlattığı görüldü.

Paris'in merkezine yürümek isteyen göstericilere güvenlik güçleri izin vermeyince, planlanan yürüyüş güzergahı üzerinde binlerce kişi insan zinciri oluşturdu.

İnsan zincirinde 89 kişinin öldüğü Bataclan Konser Salonu'nun önünde bir boşluk bırakıldı.

Cumhuriyet Meydanı'nda yüzlerce ayakkabı

Toplanan göstericilerin büyük çoğunluğu öğlen saatlerinde dağılırken, bazı gruplar polis barikatlarını aşarak şehir merkezine yürüyüşe devam etmek istedi.

Polise taş ve ayakkabı fırlatan göstericilere, polis de göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazaneuve, 200'den fazla kişinin gözaltına alındığını açıkladı ve şehir merkezine girmeye çalışan gruplar için "Oraya sorun çıkarmak için gelmiş olan küçük azınlıklar" ifadesini kullandı.

Paris'te ayrıca yürüyüşün yasaklanmasına tepki olarak Cumhuriyet Meydanı'na yüzlerce çift ayakkabı bırakıldı.

Ayakkabılar arasında iklim değişikliğine karşı acil eylem çağrısı yapan Papa Francesco'nun verdiği bir ayakkabı da vardı.

Londra'nın merkezinde de eylemler vardı. Muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn gösteride bir konuşma yaptı.

Madrid'deki gösterilere yaklaşık 5 bin, Berlin'de ise 10 bin kişi katıldı.

Göstericiler küresel sıcaklıktaki artışın, Sanayi Devrimi öncesindeki seviyenin 2 derece üstüne sabitlenmesini talep ediyor.

Başta New York ve Sao Paulo olmak üzere birçok kentte iklim eylemleri yapılması planlanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.