Paris'te katledilen üç fidan için üç park

Paris'te katledilen üç fidan için üç park

Paris'te katledilen üç Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in adları verilen 3 park Bismil'de açıldı.

DİYARBAKIR -Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde, 8 Mart etkinlikleri kapsamında Paris'te, 9 Ocak 2013 tarihinde katledilen Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan (Rojbin) ve Leyla Şaylemez (Ronahi) için bir süre önce yan yana yapımına başlanan üç park açıldı. Büyükşehir Yasası ile birlikte mahalle statüsüne kavuşan Salat Beldesi'nde yapılan parkların açılışına Bismil Belediye Eş Başkanı Cemile Eminoğlu, DBP Bismil İlçe Eş Başkanı Celile Kaplan, HDP İlçe Eş Başkanı Aygül Yağış, Bismil KJA üyelerin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. 

Kürtçe ve Türkçe tabelaların asıldığı parkların açılışında demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşun ardından konuşan DBP Bismil İlçe Eş Başkanı Celile Kaplan, Salat Mahallesi'nde yaşayan kadınların yapılan tüm seçimlerde kendi iradelerine sahip çıktığını güçlü bir kadın iradesinin var belirterek bu anlamda Salat Mahallesi'nde böylesi değerli ve anlamlı üç parkın açılması çok değerli olduğunu söyledi. Açılan üç parkın kadın özgürlük hareketinin tarihini, mücadelesini çok iyi bir şekilde anlattığını belirten Kaplan, "Siz Salat Mahalle kadınlarına yapılan bu parka sahip çıkacaklarına inanıyoruz. Bu inancımızla sizlerin sahip çıkmanıza ve bu parkta emeğin geçen Belediye Eş Başkanımız Cemile Eminoğlu'na teşekkür dileğinde buluyorum" dedi.

'Kürt kadınları dünya kadınlara özgürlük ümidi olmuştur'

Ardından söz alan Bismil Belediye Eş Başkanı Cemile Eminolu ise açılışa katılan tüm kadınları selamlayarak, şunları söyledi: "8 Mart vesilesiyle kadınlar alanların alanlarda özgürlük mücadelesi verdiğini kaydetti. 8 Mart'ın çıkışına, anlam ve önemine değindi. Binlerce kadının kadın özgürlüğü ve toplumun özgürlüğü için büyük mücadeleler verdiğini belirten Eminoğlu, "Sakine, Beritan, Mizgin, Sara, Zilanlarla atılan tohumlar dünyanın dört tarafına dağılarak kadın özgürlüğünde büyük bir ümit olmuştur. Onların emekleri, mücadeleleri boşa gitmemiştir. Bu gün Kobanê şahsında Arin Mirkan, Kader, Sibel gibi binlerce kadın atılan tohumlarla özgürlük yolunda kadın iradesini ortaya koymuştur. Bu gün yan yana geliyorsak, bu gün kadın arkadaşların isimlerini yaşatıyorsak onların bize gösterdiği özgürlük mücadelesi sayesindedir. Ne orta doğuda Köle bir kadın nede Kapitalizmin vitrinleştirdiği bir kadın kabul etmiyoruz. Biz iradeli bir kadın, özgürlüklere yol açan, dünyayı kendisiyle özgürleştiren bir kadın mücadelesini veriyoruz. bu gün burada kadın özgürlüğünde üncülük eden, mücadele eden bu üç arkadaşın parkının açılışını gerçekleştiriyoruz. Bu park tüm kadınlarımıza hayırlı olsun diyor demokrasi mücadelesinde yaşamını yitiren tüm kadın yoldaşları ününde eğilerek saygı ve hürmetle anıyoruz."

Yapılan konuşmaların ardından parkın açılış kurdelesini Belediye Eş Başkanı Cemile Eminoğlu ve DBP İlçe Eş Başkanı Celile Kaplan, mahalleli kadınlarla birlikte kesti.

Açılışın ardından çalınan davul zurna eşliğinde halaylar çekilmesiyle açılış son buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.