Panama belgeleri Başbakanı istifaya götürdü

Panama belgeleri Başbakanı istifaya götürdü

Panama belgelerinde adı geçen İzlanda Başbakanı David Gunnlaugsson istifa etti.

Dünyayı sarsan Panama belgeleri skandalından sonra ilk istifa İzlanda'dan geldi. Belgelerin yayınlanmasıyla yolsuzlukla suçlanan ve giderek artan tepkiler üzerine erken seçime gidilmesini teklif eden İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson, talebi reddedilince istifa etti.

Offshore şirket aracılığıyla milyonlarca dolarlık yatırımı sakladığı iddia edilen İzlanda Başbakanı Gunnlaugsson'un, tarihin en büyük sızıntısı olduğu belirtilen Panama Belgeleri'nde adı geçmesiyle ülkede yer yerinden oynamış ve binlerce kişi sokaklara dökülmüştü. 

Panama Belgeleri'nin en büyük yankı uyandırdığı ülke olan İzlanda'da Başbakan Gunlaugsson, Cumhurbaşkanı Olafur Ragnar Grimsson'dan parlamentoyu lağvetmesini ve erken seçime gidilmesini istemişti. Ancak Başbakan Gunlaugsson'un bu isteği, Cumhurbaşkanı tarafından reddedilmişti.

Merkezi Panama'da bulunan hukuk firması Mossack Fonseca'ya ait yaklaşık 11,5 milyon belgenin sızdırılmasının ardından, İzlanda Başbakanı ve eşinin, 2007 yılında "Wintris" isimli bir offshore şirketini satın aldıkları ve milyonlarca dolar yatırımı bu şirket aracılığıyla sakladıkları ortaya çıkmıştı.

Gunnlaugsson'un şirketteki yüzde 50 hissesini 2009'da parlamentoya girdikten 8 ay sonra 1 dolar karşılığında karısına sattığı ancak şirketi ve bu satış işlemini parlamentoya yaptığı beyana dahil etmediği öğrenilmişti. 41 yaşındaki Gunnlaugsson, 2013 yılından bu yana İzlanda Başbakanlığı görevinde bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.