Özgür Gündem’in dört Nöbetçi Yayın Yönetmeni Çağlayan’da

Özgür Gündem’in dört Nöbetçi Yayın Yönetmeni Çağlayan’da

Özgür Gündem gazetesinde ‘Nöbetçi Yayın Yönetmenliği” yaptıkları için haklarında soruşturma başlatılan Nadire Mater, Yıldırım Türker, Tuğrul Eryılmaz ve Faruk Balıkçı ifade vermek için Çağlayan Adliyesi’nde.

Özgür Gündem gazetesine destek vermek amacıyla başlatılan ‘Nöbetçi Yayın Yönetmeni’ kampanyasına katıldıkları için haklarında soruşturma başlatılan Nadire Mater, Yıldırım Türker, Tuğrul Eryılmaz ve Faruk Balıkçı ifade vermek için Çağlayan Adliyesi’nde.

Gazetecilere, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Basın-İş, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Basın Konseyi gibi meslek örgütlerinden temsilciler, Banu Güven, Ahmet Şık, Hilmi Hacaloğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Ertuğrul Kürkçü, CHP Milletvekili Barış Yarkadaş ve avukatları eşlik etti.

İfade işlemi önce adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamada ilk olarak TGC Genel Başkanı Turgay Olcayto konuştu.

Olcayto: Dayanışmaya geldik

Olcayto, “Gazetecilerle dayanışmak için buradayız. Acilen bu baskılardan geri dönülmesi lazım” dedi.

Lüle: Gazetecilere özgürlük

Basın Konseyi Genel Sekreteri Zeynel Lüle ise, gazetecilere dönük cadı avı başlatıldığına dikkat çekerek tutuklu gazetecilere özgürlük istedi.

Mater: İnadına gazetecilik yapacağız

İfade verecek olan gazetecilerden Nadire Mater, “Haber yapacağımız yerde burada ifade vereceğiz. Biz hak odaklı barış odaklı habercilik yapıyoruz. Umarız barışın yaklaştığı haberlerimizi yaptığımız günler gelir. İnadına dayanışmayı sürdüreceğiz inadına gazetecilik yapacağız” dedi.

Balıkçı: Yine yaparım

Gazeteci Faruk Balıkçı da gazetecilik mesleğinin önemli ayaklarından birinin dayanışma olduğunu belirterek, dayanışma için yayın yönetmenliği yaptığını ifade etti ve “Yine yaparım. Dayanışmaya engel olamayacaklar. İnadına dayanışma sürecek” dedi.

Eryılmaz: Baskılar sona ersin

Gazeteci Tuğrul Eryılmaz, gazetecilik mesleğinin bu dönemde görmüş olduğu bu baskıların kendisini çok üzdüğünü belirtti. Eryılmaz, “Tek derdimiz doğru düzgün gazetecilik yapmayı becerebilmek” dedi.

Türker: Dayanışmayı yükselteceğiz

Yıldırım Türker, aktif olarak gazetecilik yapmadığını ancak gazetecilerle her zaman dayanışma içinde olduğunu söyledi. Türker, dayanışmanın yükseltileceğini söyledi.

Güç: 55 gündür buradayız

Açıklamada konuşan TGS Genel Başkanı Uğur Güç ise, “55 gündür nöbet tutuyoruz. Özgür Gündem ile yapılan dayanışma 55’inci gününde. Biz de 55 gündür buradayız. Gazeteleri, haber merkezlerini buraya taşıyalım. Neredeyse gazeteleri buradan çıkaracağız. Bu baskılar artık sona ermeli” dedi.

Eren: Tutuklu tüm gazeteciler serbest bırakılsın

DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren de, geçen haftada 7 arkadaşları ile birlikte ifadeye geldiklerini ancak 3 arkadaşlarının tutuklandığını belirterek, aynı şeyi yaşamak istemediklerini söyledi.

Eren, son olarak “Bütün tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.

Keskin: Özgür Gündem gerçekleri aktarıyor

Eren’in ardından gazetenin Özgür Gündem Gazetesi’nin eski Eş Genel Yayın Yönetmeni avukat Eren Keskin konuştu. Keskin, Özgür Gündem’in gerçekleri aktardığını söyledi.

Yarkadaş: Cehennem ateşine yeni odunlar atılıyor

Desteğe gelen CHP Milletvekili Barış Yarkadaş ise, “Türkiye’nin gazeteciler için bir cehenneme döndüğünü görüyoruz. Bu cehennemin ateşine yeni odunlar atılıyor. Gazeteciler üzerindeki baskı her geçen gün artıyor. Gazetecilere yönelik bu baskıyı kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Açıklamanın ardından gazeteciler ifade verilmek üzere ilgili savcılığa çıktı.

“Nöbetçi Yayın Yönetmeni” kampanyası

Özgür Gündem gazetesi karşılaştıkları sürekli yargılama ve soruşturmalar karşısında 3 Mayıs’ta Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği Kampanyası için çağrı yapmıştı.

Çok sayıda gazeteci ve insan hakları savunucusu gazetenin bu kampanyasına destek vererek dönüşümlü olarak gazetenin genel yayın yönetmenliğini yapmıştı.

Geçen hafta, Özgür Gündem gazetesinin kampanyasına destek verdikleri için haklarında soruşturma başlatılan gazeteci Erol Önderoğlu, Gazeteci-Yazar Ahmet Nesin ve akademisyen Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ise, savcılıktaki ifadelerinin ardından çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı.

Fincancı, Önderoğlu, Nesin, Emine Beyza Üstün ve İnan Kızılkaya hakkında 2 yıldan 14 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.