Oturarak çalışanlar bu hastalığa dikkat

Oturarak çalışanlar bu hastalığa dikkat

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr.Orçun Oral Şentürk, oturarak çalışanların kıl dönmesi hastalığına yakalanma riskinin daha fazla olduğunu belirtti.

Medilife Çapa Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr.Orçun Oral Şentürk, “Kıl dönmesi” ve tedavisi konusunda önemli bilgiler verdi.

Kıl dönmesi rahatsızlığının, 20 ile 35 yaş arasındaki, hafif gürbüz, cilt altı dokusu yağlı kişiler ile daha çok oturarak iş yapanlarda görüldüğünü ifade eden Op. Dr.Orçun Oral Şentürk, kıl dönmesinin, enseden ve sırttan düşen kılların kalçanın orta bölgesindeki oluğa (kıl folikülü) girerek bu bölgede yuva oluşturmasıyla meydana geldiğini ve hastalığın daha çok erkeklerde görüldüğünü kaydetti.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr.Orçun Oral Şentürk, hastalıktan korunma yollarını şöyle anlattı:

"Oturarak iş yapanlar, kalça ortasındaki oluğun temizliğine dikkat etmeli. Özellikle o bölgedeki kıllar lazer epilasyonla ya da tüy dökücü kremlerle temizlenmeli. Her banyodan ve her berberden sonra, o bölgede kıl kalmamasına dikkat edilmeli. Uzun süre oturanlar kesinlikle kaykılarak oturmamalı, bunun yerine dik oturmalı. Spor yapılmalı. Çünkü günlerinin büyük bir bölümünü bilgisayar başında geçirenler hızla kilo alıyor ve cilt altı yağlanıyor. Oturdukça o bölgedeki kılların içeri girme ihtimali biraz daha artıyor.

Her ne kadar bu isimle anılsa da “Pilonidal Sinüs” veya “Kist Dermoid Sakral” hastalığı kadınlarda da, az kıllı erkeklerde de görülebilir. Kıl dönmesi hastalığı Türkiye’de sık görülen bir hastalıktır. Özellikle erkeklerde kadınlara oranla erkeklerde 10 kat daha sık görülür. Kuyruk sokumundaki kıl köklerinin cilt altına doğru büyüyüp bu bölgede bir infeksiyon oluşturması durumudur. Yani Kıl ilerlediği yolu şaşırır. Cilt üstüne değil, kıl yuvasının içine doğru uzaması halidir.”

Op. Dr.Orçun Oral Şentürk “Bu tarz kıl dönmesi kılın olduğu ve kökünden çekildiği vücudun her bölgesinde görülebilir. Bu tür kıl dönmesi daha çok batık veya kıl batması olarak tarif edilir” dedi

Halk arasında kıl dönmesi olarak bilinen Pilonidal Sinüs hastalığının, ameliyatsız tedavisinin mümkün olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr.Orçun Oral Şentürk, uyguladığı tedavi yönteminin ameliyat kadar başarılı olduğunu vurguladı. Şentürk, "İşlem 20 dakika sürüyor ve hasta yürüyerek taburcu oluyor. Buna bağlı olarak da kişinin sosyal ve iş hayatı da olumsuz etkilenmemiş oluyor" diye konuştu.
Fenol tedavi yönteminin uzun süredir Türkiye’de birkaç üniversitede uygulandığını belirten Op. Dr.Orçun Oral Şentürk, bugüne kadar bu durumda ki yüzlerce hastayı tedavi ettiğini belirtti. Şentürk, "İşlem 20 dakika sürüyor ve hasta yürüyerek taburcu oluyor. Lokal anestezi ile yapılan yöntemde herhangi bir cerrahi tedavi ya da dikiş uygulanmıyor. Kıl dönmesi deliklerinden kılların özel bir aletle temizlendikten sonra odağın içine fenol uygulanıyor. Tedavinin sonrasında herhangi bir ağrı ve sızı olmuyor. Hasta 1 gün sonra işinin başına dönebiliyor. Kıl dönmesine uyguladığımız yöntem doğru hastalarda ameliyatlarda ki kadar başarı sağlayabiliyor" dedi.

Hastalıktaki başarı oranının erken teşhise göre arttığını ifade eden Op. Dr.Orçun Oral Şentürk, Türkiye'de kıl dönmesi rahatsızlığının çok sayıda görüldüğünü, fakat hastalık kuyruk sokumunda oluştuğu için çoğu vatandaşın utancından rahatsızlığını kimseyle paylaşmadığını belirterek vatandaşları, doktora görünmeleri konusunda uyardı.

Kıl dönmesi rahatsızlığının kuyruk sokumunda ağrı, bu bölgeden iç çamaşırı kirletecek akıntı (sarı, berrak veya kırmızı renkte) olması şikâyetlerine yol açtığını, bu tip şikâyetleri olanların vakit geçirmeden muayene olmalarının önemine dikkat çeken Op. Dr.Orçun Oral Şentürk, hastalık derecesi evre 1 ve 2 olan hastalarda başarı sağlayan tedavi yöntemini, evre 3 ve 4'e uygulamadıklarını ve bu hastaları ameliyata yönlendirdiklerini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.