Oregon'da vahşi yaşam alanı işgali çatışmayla sonlandı: 1 ölü

Oregon'da vahşi yaşam alanı işgali çatışmayla sonlandı: 1 ölü

Yaklaşık bir ay önce ABD'nin Oregon eyaletinde vahşi yaşam alanında yaşamaya başlayan bir grup silahlı protestocu ve polis arasında devam eden müzakereler sonuçsuz kalınca Salı gecesi silahlı çatışma yaşandı.

Çatışmada silahlı protestocuların lideri Ammon Bunbdy'nin kadeşi Ryan Bundy yaralanırken, LaVoy Finicum adlı protestocu hayatını kaybetti.

Grubun lideri Ammon Bundy ise gözaltında.

'Özgürlüğümü savunmaya hazırım'

Ocak ayının başında vahşi yaşam alanındaki barınağı işgal eden silahlı protestocuların iki aracı, devriye görevindeki polis ekibi tarafından durduruldu.

Araçlardaki kişilerin polis memurlarının talimatlarına uyduğu belirtilirken sadece LaVoy Finicum ve Ryan Ammon'un polise karşı çıktığı belirtildi.

Çıkan çatışmada ilk silah ateşleyenin polis mi yoksa protestoculardan mı olduğu ise bilinmiyor.

Çatışmada hayatını kaybeden Finicum, Oregon protestocuları arasında basına en çok konuşan isimlerdendi.

Geçen haftalarda ABD'de yayın yapan NBC televizyon kanalına konuşan Finicum, yakalanıp tutuklanmaktansa ölmeyi tercih edeceğini ifade etmiş ve "Hayatımın kalanını bir kodeste geçirmek gibi bir niyetim yok. Hayatınızdan daha önemli şeyler vardır. Çzgürlük de bunlardan birisi. Özgürlüğümü savunmaya hazırım" demişti.

'Davalarını savundular'

Salı akşamı yapılan pois operasyonunda toplam 7 kişi gözaltına alındı.

Arizona eyaletinde İslam karşıtı gösteriler düzenleyen protestoculardan Jon Ritzheimer ise polis karakoluna giderek teslim oldu.

Yaşanan çatışmanın ardından protestocuların kurduğu Bundy Ranch adlı Facebook sayfasından paylaşılan mesajda "Hükümetimiz Amerikalılara ateş açtı. Özgürlük fikrinin en iyi savunucularından birisi hayatını kaybetti. Ölümü sessizce karşılanmayacak" deniyor.

Protestocu Bundy kardeşlerin babası Cliven Bundy, Los Angeles Times gazetesine konuşurken, "Orada çocuklarım ve arkadaşları özgürlüklerimizi ve haklarımızı savunmaya çalışıyorlardı. Tek söyleyebileceğim, davaları uğruna kendilerini feda ettiler" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.