Önder: Zulmün bir limiti var ve o limit tükeniyor

Önder: Zulmün bir limiti var ve o limit tükeniyor

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “Zulmün bir limiti var. İnsanlar 'Bundan öte bir köy yok' demeye başladıkları an bütün her şeyi kaybedersiniz” dedi.

HDP Ankara Milletvekili ve kurum temsilcileri, Kürt siyasetine yönelik yapılan operasyonlara ilişkin partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya gözaltına alınanların aileleri ve çok sayıda kurum temsilcisi katıldı. Toplantı öncesi kısa bir açıklama yapan HDP İl Eş Başkanı İbrahim Binici, Kürt siyasetine yönelik operasyonların demokrasiye hizmet etmediğini söyledi. 

'Genel bir saldırı var'

HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, aileleri selamlayarak başladığı konuşmasında, operasyonun Ankara’ya özgü ve onunla sınırlı bir operasyon olmadığını, iktidarın bütün demokratik muhalefeti yok etmeye, HDP’ye dönük imha operasyonun siyasi ayağı olduğunu belirtti. Ankara’da yaşanan operasyonun bir kaç ayırt edici özelliği olduğunu ifade eden Önder, “Rojava Derneği bölgede yaşanan insani trajediye cevap olmak için yoksul halk ile paylaşım yapan bir sivil kuruluştur. Buna da yönelmeleri, iktidarın Orta Doğu’da A planı B planı dediği Kürt burada varolmasın yaklaşımının en kristalize örneklerinden biridir. Gözaltına alınan il ve genel merkez yöneticileri ve çalışmalarının iktidar için af edilmez suçları daha var. Son iki seçim kampanyasında canla başla çalışan arkadaşlarımızdan olmalarıdır. Burada ortaya çıkarılamayan seçmen kitlesini ortaya çıkaran bir birinden değerli arkadaşlarımıza yöneldiler. Bu operasyonun hukuki bir gerekçesi yoktur bunu reddediyoruz” dedi.

'Öç alma amaçlıdır'

Gözaltına alınanların demokrasi mücadelesinde bedel ödediğini dile getiren Önder, “Ankara’da demokratik faaliyet, zulme uğrayanlar başlarını çevirdiklerinde gözaltına alınan arkadaşlarımızı gördüler. Bu bir intikam ve öç alma hüviyeti de içeriyor. Bununla sonuç almanın, demokratik siyaseti savunanların bu tür operasyonların hedefi durumuna getirilmesi kaotik durumu daha da derinleştirmekten başka hiç bir sonuç üretmeyecektir” diye belirtti. 
Önder, gözaltına alınanların bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

Önder, şöyle devam etti: “Unuttukları bir şey var. Bu bizim yabancısı olduğumuz bir durum değil. Bu halk bu tür yöntemlerle terbiye edilmedi edilmeyecektir de. Başkanlık sistemi ile elde edemeyecekleri bir keyfilik ve tek adamlık, meclisin devlet dışında tutulduğu, trafik lambalarına kadar müdahil olacak KHK süreci yaşanıyor. Zulmün bir limiti vardır. İnsanlar bundan öte köy yok dediği zaman, sizin geliştirdiğiniz zulüm çarkları birer birer yıkılır. Ama demokrasi limitsiz ve baz alınabilir bir şeydir. Bunu geliştirdiğiniz zaman bütün sorunları çözebilirsiniz. Yoksa zulüm kendi akıbetini ve süresini kısaltır.”

‘Bu zulme boyun eğmeyeceğiz’ 

Yaşananların karamsarlık ürettiğinin altını çizen Önder, “Durum böyle değil, ezilenler biraraya geldiğinde zulümden geriye bir şey kalmayacaktır. HDP olarak bu zulme boyun eğmeyeceğiz” dedi.

Mehmet Ağar’ın Darbe Komisyonunda konuşması sırasında, “Solcular konusunda yanıldık. Eğer düz ovada siyaset görüşümüz dikkate alınsaydı sorunlar bu noktaya gelmezdi” sözlerinin hatırlatılması üzerine Önder, bunların bugün için bir kıymet taşımadığını söyledi.

Önder, konuya ilişkin şöyle dedi: “Söylem düzeyinde kalmış cümlelerin hayatta bir karşılığı yok. Bunun bir anlam içermesi gerçek bir yüzleşmenin yaşanması gerekiyordu. Yüzleşme ve hesaplaşma yerine ülkede cezasızlık tutumu hakim oldu. 12 Eylül davası bile zaman aşımı ile sonuçlandı. Faili meçhul ve işkence suçlarında zamanaşımı olmayacağı öngörülmesine rağmen, insanların hiç birinin faili ortaya çıkıp gereken cevabı alamadı. Bu sözler retorik düzeyinde kalıyor. Düz ovada siyaset meselesine gelince, bundan daha ötesi yapıldı. Sayın Öcalan’ın siyaset yapacağı noktaya gelince, iktidarın bundan öteye geçmeyeceği görüldü. ‘Ben masayı doğru bulmuyorum, yarın öbür gün müzakere aşamasından savaş aşamasına getirenler halkın meclisinden gelip böyle günah çıkarma aşamasına gelmesin. Umarız ki, geri dönüşün bütün kapıları ve duygu kapılarını kapatacak bir düzeye ulaşmadan bu yoldan dönülür. Demokratik kamuoyuna büyük sorumluluklar düşüyor. Biz buna boyun eğmeyeceğimizi gösterdik. HDP’li vekilleri cezaevine atacak bir düzeye gelindi. Buna itiraz edecekleri önce içeri atalım, vekilleri tutukladığımızda buna ses çıkaranlar kalmasın. Bir tek kişi kalsa bile boyun eğmeyeceğiz.” 

Önder, “Zamanın gaddarları bugün gelip günah çıkarıyorlar, bugünün gaddarları bundan çıkaracaklarını sonuçlar olmalıdır” dedi.

'Başkanlık itirazımız ilkeseldir'

Başkanlık sistemi ile ilgili HDP ile herhangi bir temas olup olmadığının sorulması üzerine de Önder, şunları söyledi: “Partimize dönük herhangi bir temas ya da temas girişimi yok. Bizim karşı çıkışımız da ilkeseldir. Selahattin bey ya da Figen hanımın başkan seçilmesi bile bundan bir şey kaybetmeyecektir. Gücün merkezileşmesine itiraz ediyoruz, bunu da parti programlarımızda yerleştirdik. Demokratik özerklik ile yetkilerin yerele dağıtılması ve bunun bütün Türkiye’ye dağıtılmasını savunan bir yaklaşımımız var. Bizim başkanlığa karşı çıkışımızın ilkesel bir yanı var. Çözüm öneriyoruz. Önerdiğiniz bu dikta sisteminde hiç bir rahmet yoktur.” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.