Önder: Kandil'den talimat alan kimmiş, mahkemelerde konuşacağız

Önder: Kandil'den talimat alan kimmiş, mahkemelerde konuşacağız

HDP'li Önder'in açık oy kullandıklarına dair sözlerine üzerine AKP'li Turan "Kandil'den talimat alanlar" dedi. Önder; "Cumhurbaşkanı ‘Kandil’e gittiniz ne oldu?’ dedi. Bunun devamını mahkemelerde söyleyeceğiz" diye yanıtladı

TBMM Genel Kurulu'nda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını içeren Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri sürüyor.

HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve arkadaşlarının teklifle ilgili kürsü dokunulmazlığı dışında dokunulmazlıkların kaldırılması şeklindeki önergesi oylandı.

Oylama öncesi önerge ile ilgili söz alan Önder, AKP’lilerin açık oy kullandığından bahsetmesi üzerine AKP milletvekili Bülent Turan söz aldı.

haberingoruntuleri.gif
Turan’ın “Kandil’den talimat almak”la suçladığı Önder, “Cumhurbaşkanı o zaman başbakandı, ‘Kandil’e gittiniz ne oldu?’ dedi bunun devamını mahkemelerde söyleyeceğiz” diye yanıt verdi.

Önder: Mahkemeler iki sonuçludur

Önder, başkanlık divanı üyesi olduğunu hatırlatarak Dışişleri Bakanlığı’ndan gizli ibareli yazılar geldiğini söyledi.

Somali’de büyük kapsamlı faaliyetler olduğuna ve burada çıkan gerginlik için arabuluculuk yapmak üzere AKP milletvekili Kani Torun’un gönderilmesine dair bir yazıdan söz etti.

“Kani Torun’u arabulucuk için Somali’ye gönderdik. Aynı şekilde Türkiye, Filipinler’de de resmi arabulucu. Hepsi Türkiye’de yaşanan çatışma meselelerine benzer şeyler için.

“Bu Meclis, dünyanın her işine kafa yordu, kendi gencecik evlatları toprağın koynuna girerken biz de Meclis olarak bir heyet oluşturalım çözüm arayalım demedi.

“Mahkemeler iki sonuçludur. Ya beraat edersiniz ya mahkum olursunuz. Siyaset bundan farklı olarak üç sonuçludur, üçüncüsü uzlaşmadır. Sizler bunun için varsınız.”

Açık oy tartışması

AKP sıralarından gelen sözler üzerine Önder “Parti komiserleri ne oy verdiniz dediğinde çocuklar gibi gösterme zilletine düşmemeyi tercih edin” diye yanıt verdi:

“Hepiniz şerefli haysiyetli insanlarsınız, bu zilleti kabul etmeyin, yarın çocuklarınız sizden utanmasın. Biz sizin şerefinizi düşünmekle mükellef hissediyoruz kendimizi. Tarih içinde bir nokta bile değilsiniz bununla belki ünlem olabilirdiniz ama bu fırsatı tepiyorsunuz. Biz tarihi yazanlarız, sizden öğrenecek halimiz yok.”

Açık oy kullandıklarına dair ithamla ilgili sataşma gerekçesiyle AKP Çanakkale milletvekili Bülent Turan söz aldı:

“316 imza ile bu önergeyi verdik. 316 AKP grubu imzasının arkasındadır. Saklayacak bir şeyimiz yok. Alnımız açık.

“Bizler bu açıklıkta işimizi yaparken, Kandil’den talimat almadan yürümeyeceklerin bunu söylüyor olmasını milletin takdirine bırakıyorum.”

Önder: Devamını mahkemelerde söyleyeceğiz

Kandil’den talimat ithamı üzerine sataşma gerekçesiyle söz alan Önder ise şöyle yanıt verdi:

“Cumhurbaşkanı, o zaman başbakandı, ‘Kandil’e gittiniz ne oldu?’ dedi. Bunun devamını mahkemelerde söyleyeceğiz.

“Kandil’den talimat alan, Kandil’e ricacı gönderen kimmiş kaldırın dokunulmazlığımızı bütün bunları mahkemelerde konuşacağız.”

Turan da bunun üzerine “Cumhurbaşkanımız, kurucu başkanımız genel başkanımız da bizler de bu ülkede barış olsun diye her türlü riski aldık, o zamanki atmosferin bugünden farklı olduğunu herkes biliyor. Biz barış adına adım attık silahtan başka iş tanımayanların bunu söylemesini kyımetli bulmuyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.