Ölmez davası sonuçlandı

Ölmez davası sonuçlandı

3 yıl önce Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde kan davası nedeniyle meydana gelen Kerem Ölmez cinayetinin davası sonuçlandı. Mahkeme sanıklara ceza yağdırdı.

ERKAN ÇAPRAZ / YÜKSEKOVA HABER (ÖZEL HABER)

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Altınoluk (Elver) köyünde 18 Temmuz 2006 tarihinde yaşanan arazi tartışması silahlı kavgaya dönüşmüş, Gülizar Çakmak isimli bir kadın hayatını kaybetmişti. Yaşanan olay kan davasına dönüşmüş ve 8 ay sonra 23 Mart 2007 tarihinde ilçenin Cengiz Topel Caddesi üzerinde meydana gelen silahlı saldırıda Coğrafya Öğretmeni Kerem Ölmez hayatını kaybetmiş, 2 kişi ise yaralanmıştı. Olayın ardından 3 kişi gözaltına alınmıştı. 2 cinayetle ilgili dosyaların bir önceki duruşmada birleştirildiği dava önceki gün yapılan duruşma ile sonuçlandı, 3 kişiye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Ölmez ailesinin avukatı Sefer Kurt, kararın kan davaları için caydırıcı bir niteliğe sahip olduğunu belirtti.

24 Ağustos 2010 tarihinde Hakkari Ağır Ceza Mahkemesinde saat 10.30’da başlayan duruşmaya tutuklu sanıklar Naif Çakmak, Cengiz Çakmak, tutuksuz yargılanan İsmail Çakmak, sanıklar için baro tarafından görevlendirilen nöbetçi avukatlar ve Ölmez ailesinin avukatı Sefer Kurt katıldı.

SANIKLAR SUÇLAMALARI REDDETTİ

Haklarında ‘kasten adam öldürmek’ ve ‘öldürmeye teşebbüs etmek’ suçlarından dava açılan sanıklar Naif Çakmak, Cengiz Çakmak ve İsmail Çakmak suçlamaları kabul etmedi.

Yazılı cevap vermek istediğini belirten Sanık Naif Çakmak, “Ben mağdurum, uzun süredir tutukluyum. Hamile olan yengem öldürülmüştür. Evim yıkılmıştır. Mağdur durumda olduğumdan tahliyemi ve beraatımı talep ediyorum.”dedi.

Şahitlerin Ölmez ailesinin akrabaları olduğunu belirten sanıklardan Cengiz Çakmak ise, “Şahitler yanlı beyanlarda bulunmuşlardır. Tanıklıklarını kabul etmiyorum. 34 aydır tutukluyum. Bu nedenle beraatımı ve tahliyemi talep ediyorum.”dedi.

Tarafları dinleyen mahkeme heyeti daha sonra kararını açıkladı.

3 KİŞİYE MÜEBBET

Tutuklu sanıklardan Naif Çakmak, ‘Kan gütme saiki ile kasten adam öldürme’ ve ‘kan gütme saiki ile adam öldürmeye teşebbüs’ suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 19 yıl hapis cezasına çarptırılarak 57 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Sanıklardan Cengiz Çakmak’a, failleri araçla suça konu yere getirerek yardımda bulunduğu suçu ile müebbet hapis cezası verildi. Çakmak’ın müebbet hapis cezası 24 yıl hapis cezasına indirildi. Tutuksuz yargılanan ve suçu işleyen şahsa mühimmat sağladığı belirtilen sanık İsmail Çakmak’a verilen müebbet hapis cezası da 24 yıl hapis cezasına çevrildi.

GÜLÜZAR ÇAKMAK OLAYI

Öte yandan mahkemede Kerem Ölmez cinayetinden önce meydana gelen ve Gülüzar Çakmak’ın öldürülmesiyle sonuçlanan olayda yargılanan Ölmez ailesi fertlerinin beraatına karar verdi. Mahkeme heyeti, cinayetle ilgili haklarında kasten adam öldürme gerekçesiyle dava açılan A.Ö ile M.Ö’nün söz konusu suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle beraatlarına karar verdi.

AVUKAT KURT: KARAR CAYDIRICI ÖZELLİĞE SAHİP

Ölmez ailesinin avukatı Avukat Sefer Kurt, Yüksekova Haber’e yaptığı açıklamasında kararın oldukça önemli olduğunu vurgulayarak, “Kan davası niyetiyle hareket edenlerin gerekli olduğu ve herkesin vicdanını rahatlatacak bir cezaya çarptırılmalarını istiyorduk ve netice itibari ile de öyle oldu. Bu kararın toplumda caydırıcı bir özelliğe hayiz olacağını bekliyoruz. Alınan kararda önemli olan başka bir husus sadece tetiği çekenlerin değil, tetiği çeken kişiye yardım edenlerin de ağır cezalara çarptırılmış olmalarıdır.”dedi.

Kan davalarında bütün neticelerin ufak sebeplerden kaynaklandığına dikkat çeken Kurt, “Bu kan davasının da ilk çıkış sebebi bir tarlaya hayvanların girmiş olması gibi ufak bir neden. Bu olay önce bir kadının öldürülmesi ile devam etti ardından genç bir öğretmenin sokak ortasında öldürülmesiyle sonlandı. Dileriz ve umarız ki bu ve buna benzer olaylar bir daha yaşanmaz.”dedi.

Öte yandan Çakmak ailesinin hem Gülüzar Çakmak cinayeti hem de Kerem Ölmez cinayeti ile ilgili verilen kararın temyizi için başvurmaları bekleniyor.