Olay yerinde çanta bulundu

Olay yerinde çanta bulundu

Hakkari merkeze bağlı Geçitli (Peyanis) Köyü yakınlarında meydana gelen ve 10 kişinin yaşamını yitirdiği patlama yerine giden köylüler, olay yerinde iki askeri çanta içinde patlamamış 3 mayın ile kablolar buldu.

Çantaya el koyan köylüler ile çantayı almak isteyen askerler arasında çakın gerginlikte atılan taşlardan 2 asker hafif yaralandı. Olay yerindeki askerlerin telsizlerinden ise "Olay yerinde bir çantada malzemelerimizi unuttuk, onları hemen oradan alın" anonsunun geçtiği ileri sürüldü. Köyde anayasa referandumunda sadece 5 kişinin sandık başına gittiği belirtildi.

49372 

Hakkari merkeze bağlı Geçitli (Peyanis) Köyü'nden merkeze yolcu taşıyan Aydın Erol yönetimindeki bir minibüsün geçişi sırasında meydana gelen ve 10 kişinin yaşamını yitirmesinden sonra olay yerine ilk olarak yetişen vatandaşlar askeriye ait olduğu belirtilen 2 çanta içinde patlamamış 3 mayın ile kablolar bulduklarını bildirdi. Çantaları askere teslim etmek istemeyen vatandaşların olay yerinden uzaklaşması için havaya ateş açan askerlere halk tepki gösterdi. Olaydan askerleri sorumlu tutan vatandaşlar tepkilerini askerlere taş atarak gösterirken, asker ise havaya ataş açarak olaya müdahale ediyor. Helikopterlerle patlama yerine asker taşınırken, olay yerindeki çatışmalar ise sürüyor.

BÖLGE GERGİN

Bölgede bulunan bir görgü tanığı ise, cenazelerin halen yerde olduğu ve tamamen parçalandığını söyledi. Cesetlerin parçalanmasından dolayı tanıyamadıklarını da belirten görgü tanığı: "İlk olarak biz olay yerine yetiştik. Olay yerine yetiştiğimizde ilk olarak iki askeri çanta bulduk. Bunun içinde 3 mayın vardı. Mayın ve çanta askerlere aittir. Biz buna bakmak istedik. Seri numarasına almak istedik. Ancak asker havaya ateş açarak bizlere müdahale etti. Müdahale halen sürüyor. Ancak olay yeri karakola 4 kilometre uzaklıkta bir yerdir. Karakola yakın olduğu için karakolun haberi olmadan kimsenin buraya mayın bırakması mümkün değildir" dedi. Olay yerine her tarafta şu an insanların akın ettiğini de dile getiren görgü tanığı, helikopterlerin de asker taşıdığını vurguladı. Çıkan gerginlikte 2 asker atılan taşlardan yaralandı. Olay yerinde bulunan köylüler ise, orada bulunan askerlerin telsizlerinden, "Olay yerinde bir çantada malzemelerimizi unuttuk, onları hemen oradan alın" anonsunun geçtiğini aktardı.

Köylüler savcılık gelip tutanak tutana kadar, çantayı vermeyeceklerini belirtmeleri üzerine, askerler havaya ateş açtı. Köylülerin ısrarı üzerine savcı olay yerine geldi. Savcı inceleme yaparken, köylüler de malzemeleri savcıya teslim etti. Bulunan çantanın içinde bir kamera ve kasaturanın da bulunduğu öğrenildi.

KÖYÜN TAMAMI REFERANDUMU BOYKOT ETMİŞTİ

12 Eylül'de yapılan referandum seçiminde de 970 seçmenden sadece 5 kişi oy kullanırken, 965 seçmen ise BDP'nin aldığı boykot kararına destek vermişti. Köylüler saldırının boykota bir cevap olabileceğini ileri sürdü. Öte yandan olay yerine 100 metre uzaklıkta MKE menşeli havan topu mermileri ve iki tane anti tank mayını bulunduğu kaydedildi. Savcı olay yerinde çantaya el koyarken, cenazelerin halen ortalıkta olduğu belirtildi.