Öğrenciler Kurt için yürüdü

Öğrenciler Kurt için yürüdü

Adana, Antalya, İzmir, Aydın ve Denizli'de bir araya gelen binlerce kişi, Şerzan Kurt'un katillerinin ortaya çıkarılmasını ve sorumlulardan hesap sorulmasını istedi.

Çukurova Üniversitesi'nde okuyan yurtsever ve demokrat öğrenciler, 21 yaşındaki Muğla Üniversitesi öğrencisi Şerzan Kurt'un faillerinin bulunması için kampus alanında yürüyüş gerçekleştirdi. R1 dersliği önünden yemekhaneye kadar gerçekleştirilen yürüyüşte Kurt'un posteri açılarak, "Ey şehîd xwîna te li erde namîne", "Dîsa dîsa serhildan dîsa berxwedan", "İntikam intikam", "Faşizme karşı omuz omuza", "Hepimiz Şerzan'ız", "Çukurova faşizme mezar olacak", "Şehîd namirin", "Faşist polis hesap verecek", "Ey şehîd riyate riya me ye" sloganları atıldı. Saygı duruşunda "Herne Pêş" marşı okuyan öğrenciler adına burada Azad Emin isimli öğrenci açıklama yaptı.

"Türkiye devletinin tek amacı Kürtleri yok etmektir" diyen Emin, buna karşı da Kürtlerin de direniş içinde olduklarını söyledi. Kürtlerin kendi varlıklarını korumak için şimdiye kadar çok ağır bedeller ödediğini dile getiren Emin, geçen Şubat ayında yine Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi öğrencisi Aydın Erdemin de "Polis kurşunu ile öldürüldüğünü" hatırlattı. Üniversitelerde planlı bir şekilde Kürt öğrencilere saldırıların yapıldığını ifade eden Emin, Kurt'un katillerinin bulunmasını istedi.

Akdeniz Üniversitesi'nde de kınama

Akdeniz Üniversitesi'nde bir araya gelen DYG üyesi yurtsever ve demokrat öğrenciler de, Şerzun Kurt'un faillerinin bulunması ve yargılanması için basın açıklaması yaptı. "Ey şehîd xwîna tê li erdê namîne", "Yaşasın hakların kardeşliği", "YÖK, polis medya bu abluka dağıtılacak" sloganlarının atıldığı eylemde konuşan DYG Üyesi Bekir Apak, Muğla valisini ve emniyet müdürünü istifaya çağırdı. Apak, saldırıların sadece Muğla'da olmadığını birçok il ve ilçede Kürt öğrencilerine yönelik ülkücü saldırıların olduğuna dikkat çekti. Apak, şunları belirtti: "Muğla'da çıkan olayların sadece Muğla ile ilgili olmadığı, bundan 2 ay öncesinde ırkçı faşist YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın rektörlere gönderdiği gizli genelgeden sonra Isparta, İzmir, Kocaeli illerinde de yurtsever öğrencilere yönelik saldırıların artması olayların bilinçli bir saldırı planı olduğunu göstermektedir. Muğla Valisinin Şerzan Kurt'a sıkılan kurşunun polise ait olmadığını söylemesi ve olaydan hemen sonra saldırıya maruz kalan Kürt öğrencilerin tutuklanması saldırının, bilinçli ve organizeli bir şekilde yapıldığını göstermektedir" dedi.

İZMİR

Genç-Sen Kıbrıs Şehitleri Caddesinde basın açıklaması yaptı. Cadde girişinde bir araya gelen Genç-Sen üyeleri, "Muğla'da Şerzan'ı, Zonguldak'ta maden işçilerini katleden devlet hesap verecek" pankartını açarak, "Şerzan yoldaş ölümsüzdür", "Yaşasın hakların kardeşliği", "Katil devlet hesap verecek" sloganları eşliğinde yürüyüş yaptı. Daha sonra açıklama yapan Genç-Sen Üyesi Güldeniz Uslu, Muğla ve Zonguldak valilerinin bir an önce görevden alınmasını istedi. Uslu, Muğla'da Şerzan'ı katledenlerle, Zonguldak'ta 30 maden işçisinin hayatını yitirmesine neden olanların aynı olduğuna dikkat çekti. Açıklamanın ardından grup, 10 dakika oturma eylemi yaptı.

AYDIN

BDP Aydın İl Örgütü ve Adnan Menderes Üniversitesi öğrencileri, Şerzan Kurt için Demokratik Yurtsever Gençlik (DYG) adına basın açıklaması yaptı. Sanat Sokağı'ndaki açıklamaya yaklaşık bin kişi katıldı. Açıklamada, "Katil devlet hesap verecek", "Şerzan yoldaş ölümsüzdür", "Kürt halkına imha dayatılamaz", "Ey şehîd riya te riya me ye", "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Katil polis üniversiteden defol" şeklinde slogan attı. Üniversite öğrencisi Özhan Ceyhan, "Balıkesir, Tokat, Kahramanmaraş, Denizli, Isparta, Manisa, Burdur, Hatay ve en son Muğla'da üniversiteli arkadaşlarımız baskı, gözaltı, tutuklama ve saldırılara maruz kalmış ve kalleşçe provokasyonlar sonucunda baskı altına alınmaya çalışılıp, katledilmeye devam ediliyor. Mahsum Karaoğlan, Aydın Erdem ve Şerzan Kurt yoldaşlarımızı en vahşi, barbar ve alçak bir biçimde faşist güçler tarafından katledilmiştir. Kürt halkı olarak bizler, meşru müdafaa temelinde alternatifsiz kalmayacak, demokratik tepki ve eylemliliklerimizi göstermeye devam edeceğiz.
Yine insan hayatını hiçe sayan AKP Hükümeti'nin kâr hırsı Zonguldak'taki yurttaşlarımızın göz göre göre ölüme yollamıştır. Hükümeti bunun hesabını vermeye davet ediyor, yaşamını yitiren yurttaşlarımızın ailelerine başsağlığı diliyoruz" dedi. Açıklamanın ardından kitle dağılırken polisin bir kadına tekme atması üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı.

DENİZLİ

Pamukkale Üniversitesi öğrencileri de Denizli'de 3'ü öğrenci 4 kişinin tutuklanması ve Şerzan Kurt'un katledilmesini protesto etmek amacıyla BDP İl binası önünde bir araya geldi. Yüzlerce öğrenci, Çınar Meydanı'na kadar "Şehîd namirin" "Tolhildan", "Şerzan yoldaş ölümsüzdür", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları ile yürüdü. Burada yapılan açıklamada, Kurt'un komplo sonucu katledildiği vurgulanarak, "Bilinçli bir şekilde Kürt öğrencilere yönelerek provokasyon yaratılmaktadır. Ayrıca Kürt öğrencilerin daha önce de vurulup olayların aydınlatılmaması bu tür provokasyonların tekrar yaratılmasına zemin hazırladı. Bu olaylarda devletin bilinçli bir şekilde provokatör ve katilleri de koruyarak demokrat, yurtsever ve devrimci arkadaşlar üzerinde baskılar yaratmaya çalışmaktadır" denildi. Açıklamanın ardından öğrenciler yarım saat oturma eylemi yaptıktan sonra olaysız bir şekilde dağıldı. / DİHA