Obama’dan Moskova’ya uyarı

Obama’dan Moskova’ya uyarı

ABD Başkanı Obama Moskova’yı uyararak, ancak yardım konvoylarına izin verilmesi halinde Suriye’de askeri işbirliğine devam edileceğini bildirdi. BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye konulu oturumu ise ertelendi.

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye’de iç savaşın olumsuz etkilediği halka insanî yardım gönderilmesinin iktidardaki Beşar Esad tarafından engellenmesini kaygıyla karşılıyor. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Obama’nın konuyu güvenlik danışmanlarıyla görüştüğü belirtildi. Açıklamaya göre, Obama Rusya ile işbirliğine ancak insanî yardımın ihtiyacı olan Suriyelilere ulaşmasının ardından Rusya ile işbirliğinde öngörülen adımların atılacağını vurguladı. Obama ayrıca ateşkese yedi gün boyunca uyulması gerektiğini de tekrarladı.

Daha önce ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da Şam yönetimi insanî yardım konvoylarını engellediği sürece Rusya ile askerî işbirliğine başlanmayacağı vurgulanmıştı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rus mevkîdaşı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmede “insanî yardımının sürekli ve kabul edilmez bir şekilde gecikmesini” kınamıştı. Kerry ayrıca Rusya’nın bu konuda Esad yönetimini ikna etmesini istemişti.

ABD ve Rusya arasında anlaşmada, Suriye’de bir hafta boyunca ateşkese uyulduğu takdirde Washington ve Moskova’nın IŞİD’e yönelik ortak askerî operasyon düzenlemesi öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.