Obama bireysel silahlanmaya karşı tedbir paketini ağlayarak açıkladı

Obama bireysel silahlanmaya karşı tedbir paketini ağlayarak açıkladı

ABD Başkanı Barack Obama, ülkedeki bireysel silahlanma konusunda acilen yeni adımlar atılması çağrısını yaparken göz yaşlarını tutamadı.

Özellikle silah satın almak isteyen kişilerin geçmişinin daha detaylı araştırılması üzerine kurulu olan yeni düzenlemelerin büyük kısmının yürürlüğe girmesi için Kongre'nin onayına ihtiyaç duyulmayacak.

"Silah lobisi Kongre'yi rehin almış olabilir. Ancak Amerika'yı rehin alamayacaklar" diyen Obama, silahlı saldırılarda hayatını kaybedenleri geri getiremeyeceklerini ancak yapılacak yeni düzenlemelerle yeni saldırıları önleyebileceklerini de söyledi.

Obama konuşmasını yaparken, yanında da ABD'de düzenlenen çeşitli silahlı saldırılarda hayatını kaybedenlerin yakınları bulundu.

ABD'de yaşanan silahlı saldırıların sayısı diğer gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında çok daha yüksek.

Her yıl ortalama 30 bin kişi farklı silahlı saldırılarda hayatını kaybediyor.

Ancak şu ana kadar ABD Kongresi, bireysel silahlanmanın hızını kesecek yasal düzenlemeleri yapabilmiş değil. Özellikle silah sahibi seçmen kitlesinin ve güçlü silah lobisi Ulusal Silah Birliği'nin Kongre'nin kararlı adımlar atmasını engellediği belirtiliyor.

Obama 2012'de Connecticut eyaletinde meydana gelen ve 20'si çocuk toplam 26 kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırının ardından, silah alacak kişilerin geçmişinin detaylı biçimde araştırılması teklifini Kongre'ye göndermiş, ancak Kongre'de yapılan oylamada teklif reddedilmişti.

Beyaz Saray'ın hazırladığı ve Kongre onayına ihtiyaç duyulmayacak yeni paketin detayları ise şöyle:

* Tüm silah satıcılarının geçmişinin incelenmesi

* Eyaletlerin akıl sağlığı ya da aile içi şiddet nedeniyle silah kullanma ehliyeti bulunmayan kişilerin bilgilerini paylaşması

* Silah alacak kişilerin geçmişinin araştırılması için FBI personelinin artırılması, 230 yeni müfettişin işe alınması

* Kongre'nin akıl sağlığı tedavileri için 500 milyon dolarlık yeni bir fonu onaylaması

* Savunma, Adalet ve İçişleri Bakanlıklarının 'akıllı silah teknolojilerini' değerlendirmesi

Obama'nın gündemde tutmaya devam ettiği bireysel silahlanma konusunun bu yıl düzenlenecek olan ABD Başkanlık seçimlerinin de en önemli konularından birisi olması bekleniyor.

ABD Anayasası'nın ikinci maddesi her ABD vatandaşının silah taşıma hakkı olduğunu belirtiyor.

Demokrat Başkan aday adayı Hillary Clinton, Obama'nın konuşmasının ardından paylaştığı Twitter mesajında "Obama haklı: Anayasanın ikinci maddesini korurken, aileleri ve toplulukları da silahlı şiddetten korumalıyız" dedi.

Cumhuriyetçi aday adayı Ted Cruz, Obama'nın suınduğu eylem planının anayasaya aykırı olduğunu ifade etti ve "Obama silahlarınızı istiyor" kampanyasının internet sitesinin bağlantısını paylaştı.

Bir diğer Cumhuriyetçi aday adayı ve Obama'dan önceki Başkan George W. Bush'un kardeşi Jeb Bush ise Obama'nın eylem planını reddedeceğini, Anayasa'nın ikinci maddesini koruyacağını vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.