Obama: ABD bölünmedi

Obama: ABD bölünmedi

Dallas kentinde beş polisin hayatını kaybettiği saldırılarının ardından gelen eleştirileri değerlendiren ABD Başkanı Obama, “ABD bölünmedi, ülkede müthiş bir kutuplaşma olduğu ve 1960'lardaki duruma dönüldüğü doğru değil” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, Polonya'nın ev sahipliğinde başkent Varşova'da düzenlenen NATO Zirvesi'nin sona ermesinin ardından, bir basın toplantısı düzenledi. NATO Zirvesi'ne son kez katılan Obama, Polonya hükümetine ve halkına misafirperverliği için teşekkür etti.

‘ABD İÇİN ZOR BİR HAFTAYDI’

Dallas kentinde perşembe gecesi 5 polisin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin değerlendirmede bulunan Obama, "Saldırıda öldürülenlerin aileleri ve ABD için zor bir haftaydı" dedi.

Dallas'ı ziyaret ederek saldırıda hayatını kaybeden polislerin yakınlarına başsağlığı dileyeceğini belirten Obama, "Sancılı bir hafta oldu. Amerika düşünüldüğü gibi bölünmüş bir ülke değil." ifadesini kullandı.

‘DALLAS SALDIRGANI ÇILDIRMIŞ, ABD’Yİ TEMSİL ETMİYOR’

Bütün ABD’lilerin ‘affedilemez’ saldırılardan üzüntü duyduğunu ifade eden Obama, “Dallas'taki saldırıları düzenleyen çıldırmış bir kişi ve onun gibilerin hareketleri  ABD'yi, Afrika kökenli Amerikalıları ve Amerikalı Müslümanları temsil etmiyor” diye konuştu.

"ABD'de müthiş bir kutuplaşma olduğu ve 1960'lardaki duruma dönüldüğü doğru değil. Ayaklanmalar görmüyorsunuz,  polis barışçıl gösteriler yapanların peşinde değil" diyen Obama, polislerin güvenliği önemseniyorsa, silah kontrolü konusunda harekete geçilmesi çağrısını yineledi.

‘IŞİD İLE MÜCADELEDE MÜSLÜMAN TOPLUMLARLA YAKINDAN ÇALIŞILMALI’

Toprak kaybeden IŞİD'in daha fazla terör saldırılarına başvuracağı uyarısında bulunan Obama, istihbarat ve koordinasyon konusunda çabaların iki katına çıkarılması ve Müslüman toplumlarla yakından çalışılması gerektiğini ifade etti.

Obama, "Irak, Suriye, Libya… IŞİD'in güçlendiği diğer yerlerde ne kadar başarılı olursak, IŞİD de o kadar zayıflar ve kaynakları azalır" dedi.‘

ABD’DE GERÇEKLEŞEN CİNAYET OLAYLARI 30 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE’

Öte yandan, Obama, geçtiğimiz haftalarda ABD’nin farklı eyaletlerinde polis tarafından siyahilerin öldürülmesinin ABD’de son zamanlarda şiddet olaylarının arttığı yönünde algılanmaması gerektiğini belirtti.

"ABD’de gerçekleşen cinayet olaylarında ciddi bir düşüş yaşandı" ifadesini kullanan ABD Başkanı Obama, şu anda istatistikleri göre, ABD’de gerçekleşen cinayet olaylarının 30 sene içerisindeki en düşük seviyelerde bulunduğunu kaydetti.

Ülkede masum insanların silahlı saldırılarda hayatlarını kaybetmeye devam ettiğini hatırlatan Obama, cinayet oranlarının azalmış olmasına rağmen, bu sonuçlarla tatmin olamayacağını bildirdi.

OBAMA’DAN BREXIT YORUMU

Obama, ayrıca bir soru üzerine İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı almasına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Geçen ay düzenlenen referandumun ardından, İngiltere’nin AB’den ayrılmasını beklediğini aktaran ABD Başkanı Obama, “İngiltere ve Avrupa Birliği'nin bir dostu, müttefiki ve ticari bir ortağı olarak pazarlık aşamasının sorunsuz bir şekilde geçmesini ve ileride de yakın ilişki içerisinde olmalarını umuyorum” ifadesini kullandı. (Sputnik)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.