"Newroz’daki çağrılar yeni bir sürecin sinyali olabilir"

"Newroz’daki çağrılar yeni bir sürecin sinyali olabilir"

Gazeteci yazar Celal Başlangıç, Diyarbakır Newrozu’na dair izlenimlerini RS FM'de Yavuz Oğhan'la paylaştı

Diyarbakır Newrozu'na dair izlenimlerini paylaşan Celal Başlangıç, "Ortada dolaşan fısıltılar yüzünden gergin bir hava vardı. Yine de Türkiye'nin en kalabalık ve en olaysız Newrozu’ydu" diye konuştu.
 
Diyarbakır'da bugün Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından organize edilen ve valiliğin izin verdiği Newroz kutlamaları yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşti. RS FM'de Yavuz Oğhan'ın hazırlayıp sunduğu 'Bidebunudinle' programına katılarak Diyarbakır'daki Newroz'a dair izlenimlerini aktaran gazeteci Celal Başlangıç, "Geçen senenin aksine insanlarda coşku yerine yas vardı" dedi.
 
Miting alanında yapılan konuşmalara da değinen Başlangıç, şunları söyledi:
 
2015 yılında olduğu kadar Newroz'a medyanın ilgisi yoktu. Gergin bir hava vardı. Böyle ortamda Newroz öncesi fısıltı gazetesi çok fazla çalıştı. Pazartesi gününe denk geldiği için işe gitmeyen memurlara soruşturma açılması, öğrencilerin disiplin kuruluna gönderileceği gibi söylentiler oldu. Canlı bomba söylentileri de fazlaydı. Alana gelene kadar çeşitli yerlerde müdahale olduğu için olaylı da geçti. Gözaltılar oldu, kent gaza büründü, billboardlar, pankartla yasaklardı. Alandaki kürsüye 5-6 kişinin resimleri konmuştu. Bunlardan bir tanesi cenazesi yedi gün yerde kaşan Tağbet İnan, diğeri bodrum katında öldürülen Cizre Halk Meclis Başkanı Mehmet Tunç'tu. Resimler 'el koyma kararı var' denilerek söküldü. Yine de Türkiye'nin en kalabalık ve en olaysız Newroz'u buydu."
 
'HALAY YERİNİ YASA BIRAKTI'
 
Kalabalığın saat 11.00 civarı giderek arttığını söyleyen Başlangıç, "Alan tabiİ ki  geçen seneki kadar dolmadı; ama son nokta Kürtler'i sevindirdi, ‘HDP boşa çıktı' diyenleri üzdü. Bugün en çok dikkat çeken ise şuydu: İnsanlar eskisi gibi halay çekip şarkı söylemedi. Biraz daha yas havası ve acı vardı. Geçen seneki Newroza oranla gelen kadın ve çocuk sayısı da azdı. Demek ki alanı dolduranlar karısını çocuğunu bırakıp ölümüne gelmişlerdi" diye konuştu.
 
'ERDOĞAN'DAN UMUT KESİLDİ, ÇAĞRILAR DAVUTOĞLU'NA'
 
Diyarbakır'da konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bu Nevruz'u çözüme vesile yapmak istiyoruz" dedi, müzakere çağrısı yaptı. Benzer şekilde HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in konuşmasında da çatışmasızlık ve barış vurgusu vardı. Bu durum, üslubun biraz daha yumuşadığı ve farklı bir sürecin başlangıcı olarak yorumlandı.
 
Celal Başlangıç ise söz konusu çağrıların muhatabının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan değil, Başbakan Ahmet Davutoğlu olduğunu söyledi. Çünkü Erdoğan'ın barış konusunda yapacaklarından umut kesildi, hamle Davutoğlu'ndan bekleniyor.
 
Başlangıç, "Henüz resmiyet düzeyinde bir girişim yok; ama hükümet tarafından da belli sinyallerin olduğuna dair bilgiler aldım. Çok net değil, konuşmak için erken. Birtakım temaslar sürüyor. Bir iki haftaya kadar da bunun netleşeceği görüşünde olanlar da var. KCK, TAK'ın eyleminden de rahatsız. Bu savaş politikasını yürütmek onlar için de zor durum" dedi. Sputnik
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.