Newroz Meydanı Urfalılara dar geldi

Newroz Meydanı Urfalılara dar geldi

BDP’nin büyük bir iddiayla yerel seçimlere hazırlandığı Urfa’da Newroz mitingi için on binlerce kişi Paşalar Mahallesi’ndeki Newroz Meydanı’nı doldurdu.

Mitingte konuşan Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Türk, "Kürt halkı Önderini içeride bırakmayacak ve seçimlerde tüm Kürdistan'da yönetimleri ele alacaktır" dedi. 

Urfa Newroz mitingi yoğunlukta yöresel kıyafetli kadınların olduğu onbinlerin Newroz alanını doldurmasıyla başladı. Açılış konuşması ardından Rojavalı sanatçı Seat Herbavi'nin Arapça şarkılarla kitle halay çekti.

Urfalılara hitaben bir konuşma yapan DTK Eş Başkanı ve Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Ahmet Türk, lideri tutsak olan hiçbir halkın olmadığını belirterek, Kürtlerin de önderlerinin esaretini kabul etmediğini dile getirdi.

Newroz'un geçmiş direniş tarihine değinen Türk, bu Newroz'un hepsinden farklı olarak özgürlüğü sembolize ettiğini vurguladı. Binlerce Kürt gencinin bedenlerinde yaktıkları ateşler ile Newroz'u günümüze taşıdığını söyleyen Türk, "Bu yüzyıl Kürtlerin yüzyılı olacaktır. Sayın Öcalan halklarımıza tarihi bir fırsat sundu. Devlet bu fırsata karşılık olmamıştır. Bundan dolayı bütün Halilü Rahman şehrindeki tüm halklar, onurlu bir barış için tarihi bir çalışma içine girmelidir. Peygamberler şehrinden şimdi yükselen barış ve özgürlük sesidir" diye belirtti. 

30 Mart yerel seçimlerinin yerel seçim olarak değil bir referandum niteliği taşıdığına işaret eden Türk şunları aktardı: "Bilinmelidir ki Kürdistan'da BDP'nin sesini yükselttiğimizde barışın ve kardeşliğin inşasını başlatmış olacağız. Çalışarak terimizi temizleyecek noktaya gelmeliyiz. Bu kutsal bir çalışmadır. Amacımız başkan ya da parlamenter olmak değil, halkın hizmetkârı olmaktır. Seçimlerden Kürdistan'da yönetimleri ele alarak Kürt Halk Önderinin elini güçlendirmeliyiz. Herkes bilmelidir ki Kürt halkı önderini içerde bırakmayacak ve seçimlerde tüm Kürdistan'da yönetimleri ele alacaktır." 

urfa12.jpg

Ardından konuşan Amed Milletvekilli Altan Tan ise, alana gelirken Urfa caddelerine asılan "Hepimiz Başbakan Erdoğan'ın aşiretindeniz" pankartını gördüğünü ifade ederek, "Yazıklar olsun o pankartı asanlara. Medeniyetin beşiği, atalarımızın memleketi, Hazreti İbrahim'in memleketini böyle daraltanlara yazıklar olsun" dedi. "Dünyanın öbür ucundan sizlere aday getirenlere yazıklar olsun" diyerek devam eden Tan şunları aktardı: "30 Mart günü yeni, eşit, özgür bir Ortadoğu için zincirleri kıracağız. İslam coğrafyası yanıyor. Öldüren de ölen de 'Allhü ekber' diyor. Bu kent akan kardeş kanına son verecektir. Birinci ve ikinci paylaşım savaşlarında Avrupalılar bir birini boğazladı. Hitler Paris'te milyonlarca kişiyi katletti. Avrupalılar bu savaşın yol olmadığını anladı. Bugün AB diye ortaklık kurdu ve sınırları kaldırdı. İşte bu kentte İslam coğrafyasının özgürlüğünün, kardeşçe yaşamanın önü açılacaktır" diye belirtti.

30 Mart'ta "Kürdistan'ın statüsüne" evet diyeceklerini belirten Tan, konuşmasını şöyle devam etti: "Kürtlere 'Biz dindarız gelin Kürtlüğünüzden vazgeçin' dediler. Kimse vazgeçti mi? Kürtler ne dininden ne kimliğinden vazgeçmeyecektir. Atamız İbrahim'in memleketinden Nemrutlara hayır diyeceğiz. Kimse Kürtlüğünden, Araplığından Türklüğünden vazgeçmeyecek. Başbakan gelsin bu kardeşliğinizi görsün. Serhıldanınızın önünde saygıyla eğilmekten başka çare yok."

"Süphan Allah" diyerek yüzbinlere seslenmeye başlayan Urfa Milletvekili İbrahim Binici, İbrahimi direnişle 30 Mart'ı özgür Urfa'nın ve barışın öncü kenti ilan edeceklerini söyledi. Binici, "Siz karar vermişsiniz. Bize düşen önünüzde eğilmektir. Zaferiniz, özgürlüğünüz, onurlu barışınız kutlu olsun" dedi. Ardından konuşan HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan'da alanı göstererek, "İşte Arap, Kürt, Türk kardeşliği. Herkes eşit yaşamı sizden örnek alsın" diyerek belirtti. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Newroz'unu kutlayarak konuşmasını sürdüren Ayhan, "Mazlumların çığlığı halklarımızı birleştirdi. Urfa kardeşliğin kadim kentidir. Bu kardeşliği yaşatmak için, Urfa Nemrut'a karşı direniş ateşini yakan İbrahimi gelenek ile direniyor. Bizi birbirimize kırdırtmaya çalıştılar. Ancak Urfa'mız kardeşliği direnerek korudu" diye konuştu. 

AKP'nin ilde yönetimi almak için Urfa'da Nemrudi bir çalışma yürüttüğünü söyleyen Ayhan şunları aktardı: "AKP devlettir, zulümdür. Sizleri hep kandırdılar. İşte yüz binler AKP'nin yalanlarına kanmayacağız diye haykırıyor. Bu halk zalimlere iradesini satmayacaktır. Sizler büyük bedeller verdiniz. Kardeşlik, barış ve özgürlük istediniz. 30 Mart'ta bunu sandığa taşıracak ve eşit yaşamın temelini atacaksınız" dedi. Ayhan, alana seslenerek, "30 Mart'ta Urfa kalesine özgürlüğün ve barışın bayrağını asacak mısınız?" diye sorunca, alandan tek ağızdan "Evet" cevabını aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum