NATO'dan Türkiye'ye hava desteği

NATO'dan Türkiye'ye hava desteği

NATO'nun bugün Türkiye'ye hava desteği paketine onay vermesi bekleniyor.

Pakette erken uyarı uçakları AWACS'lar, önleme uçağı, gemisavar ve uçaksavar füzeleri bulunan firkateyn ve komuta gemisini barındıran donanma birimi yer alıyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin hava savunma kapasitesini güçlendirecek NATO misyonu için 10 aydır hazırlık yapıldığını ve Rusya uçağının düşürülmesi ile bağlantısı olmadığını söyledi.

Misyonun hem Türkiye savunmasına hem de IŞİD'e karşı koalisyona katkıda bulunacağı belirtildi.

AWACS'ın özellikleri

400 km menzile sahip AWACS uçakları, dijital veri bağlantıları ile kara, deniz ve hava merkezli komutalara bilgi aktarabiliyor.

AWACS'lar, Avrupa Müttefik Kuvvetler Başkomutanı (SACEUR) komutası altında faaliyet gösteriyor.

Reuters haber ajansına açıklamaları yorumlayan İngiltere merkezli RUSI savunma düşünce kuruluşundan Justin Bronk, "hava kaynaklı temas NATO'nun AWACS'ları tarafından takip ediliyorsa, SACEUR, Türklerin gerçekleştireceği her eylemi NATO komutanları ile koordine etmesini isteyecek ve NATO'nun kırmızı kartı olacak" dedi.

Reuters'a konuşan Türkiye yetkilileri ise Ankara ve NATO'nun, Türk ve NATO hava sahasındaki problemleri çözmek için bir sistem geliştirmeye çalıştığını, henüz bunun hakkında konuşmak için erken olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.