Mungan: Korkaklar kitaptan uzak durur

Mungan: Korkaklar kitaptan uzak durur

"Kitap ve Hayat" başlıklı söyleşide konuşan Şair ve Yazar Murathan Mungan, kitap okumanın cesaret istediğini belirtti.

Konak Belediyesi'nin her ay düzenlediği Kitap Kokusu etkinliğine bu ay Şair ve Yazar Murathan Mungan konuk oldu. TÜYAP İzmir Kitap Fuarı için İzmir'e gelen Mungan, Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Kitap ve Hayat" konulu söyleşide okuyucuları ile buluştu. Katılımın yoğun olduğu etkinliği aralarında Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'ın da bulunduğu çok sayıda edebiyatsever takip etti. Yaklaşık iki saat süren söyleşide Mungan, hem edebiyata hem de yaşama dair düşüncelerini paylaştı. 

'Kitap okumak en anarşist eylem'

Edebiyatı gelişmemiş bir ülkenin, zihin, düşünce ve duygu dünyasının da gelişmesinin mümkün olamayacağını dile getiren Mungan, kitap okumanın insana yeni kapılar açtığını, bu nedenle kitap okumanın en anarşist eylemlerden biri olduğunu söyledi. Kitapla insan arasına kimsenin giremeyeceğini, düşüncelere hiçbir gücün karışamayacağını belirten Mungan, "Kitaplar sadece gözle okunmaz, hayatımızla da okuruz. Korkaklar, kitaptan uzak dururlar. Çünkü kitapların kendilerine açacağı kapılardan, çıkacakları yeni sokaklardan, yeni hayatlardan korkarlar. Öyle ki kitapların kapaklarından da korkarlar" dedi.

'Kadınlar daha korkusuz'

Hem Türkiye'de hem de yurt dışında kadınların daha çok kitap okuduğunu dile getiren Mungan, "Dünyanın her yerinde okurların büyük çoğunluğu kadın. Çünkü kadınlar içlerine bakmaktan, yüzleşmekten korkmuyorlar. Kadınlar daha korkusuz oldukları için daha çok okuyorlar. Hayatın onları değiştireceğini, dönüştüreceğini kabul ediyorlar. Erkeklerse toplumsal sistemde duyguları incinirse, düşünceleri derinleşirse, ruhlarında yolculuğa başlarlarsa sosyal olarak sokakta, hayatta erkekliklerini kaybedeceklerinden korkuyorlar" diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.