Mülteciler için dünya çapında eylem

Mülteciler için dünya çapında eylem

Dünya çapında örgütlenen mülteci hakları savunucuları, 23 ülke 100'den fazla şehirde eşzamanlı sokağa çıkarak, Türkiye ve AB ülkelerine, mültecilere sınırların açılmasını ve uluslararası sözleşmelere uyulmasını isteyecek.

Ege Denizi'nde devam eden mülteci katliamlarına karşılık Avrupa Birliği'nin daha da güvenlik önlemlerini artırması, Avrupa'ya varan mülteciler için gerekli asgari yaşam standartlarının sağlanmaması aksine geri göndermelerin gündemde olmasına karşı mülteci hakları savunucuları harekete geçiyor.

Mülteci hakları savunucuları, Türkiye ve AB arasında mülteciler üzerinden yapılan pazarlığa karşı 27 Şubat Cumartesi günü 23 ülke 100'den fazla şehirde eş zamanlı olarak sokağa çıkacak.

Eylemin sloganı: Güvenli geçiş şimdi

İspanya ve Portekiz ülkelerinden başlayan ve sosyal medya üzerinde örgütlenen, European March for the Refugees Rights hareketi (Mülteci Hakları için Avrupa Yürüyüşü) kısa sürede Avrupa Kıtasına yayıldı. 20 Avrupa ülkesi 100'den fazla şehirde mülteci hakları savunucuları, bu hareketi sahiplenirken Amerika, Kanada ve İsrail ülkelerinde de yankı buldu. "European March for the Refugees Rights" Hareketi ilk olarak 27 Şubat'ta eş zamanlı sokak eylemleri yapacak. Eylemlerin temel sloganı ise #safepassagenow (Güvenli Geçiş Şimdi). 

Türkiye'de ise 3 nokta da eylem var

Türkiye'de de İzmir ve Bodrum'da sokağa çıkma, Ankara'da ise forum yapılacak. Bodrum İnsanca Yaşam Derneği saat 13.00'te Bodrum Meydanı'nda düzenleyecek eyleme katılım çağrısı yaparken, İzmir'deki eylemi ise mülteci ve insan hakları savunucuları tarafından saat 18.00'de Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılacak. 

'Sınırları açmak yerine güvenliğe para harcanıyor'

Eylemi düzenleyecek kurumlardan Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, Ege Denizi'nde devam eden insanlık krizini görmezden gelen devletler sınırları açarak güvenli geçişi sağlamak yerine, mültecilerin gelmemesi için sınır güvenliğine milyarlarca Euro harcadığına dikkat çekti. 

'10 maddelik mutabakat tamamen polisiye önlemler'

Her defasında hukuk havarisi kesilen Avrupa söz konusu mülteciler olduğunda insan haklarını ayaklar altına aldığını vurgulayan Terzi, "Son olarak Almanya Devlet Başkanı Merkel ile Davutoğlu arasında yapılan görüşmeler sonrasında varılan 10 maddelik mutabakat maddesinin neredeyse tamamı askeri ve polisiye önlemler içeriyor. Ege Denizi'ne NATO gemilerini çağıran Avrupa Birliği, Frontex ekipleri ile birlikte mültecilere savaş açma hazırlığında" şeklinde konuştu.

'2016 yılında 413 mülteci öldü'

Uluslararası Göç Örgütü'nün verilerine göre, sadece 2016 yılında 80'binden fazla mülteci Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçtiği bilgisini veren Terzi, "Hava şartlarının kötü olması da ölüm oranlarını artırdı. 2015'in Ocak ve Şubat aylarında sadece 9 mülteci Ege Denizi'nde yaşamını yitirirken bu sayı 2016 için şimdiden 324'e ulaştı. Bütün Akdeniz'de 2016 yılında gerçekleşen mülteci ölümü sayısı ise 413" diye kaydetti. 

'Yaz aylarında 1 milyonluk göç beklentisi var'

Yaz aylarında uzmanlara göre bir milyona yakın mültecinin daha yollara düşeceğini ifade eden Terzi, "Yeni göç akını başlamadan ve Akdeniz'de yeni mülteci ölümleri yaşanmadan önce Avrupa Birliği bir an önce sınırları açmalı ve güvenli geçiş sağlamalıdır" diye konuştu. 

Terzi son olarak Cumartesi günü yapılacak eyleme katılım çağrısı yaptı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.