“Mülteci statüsünden yoksun Ezidiler ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya”

“Mülteci statüsünden yoksun Ezidiler ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya”

Türkiye’deki kamplarda kalan ve mülteci statüsüne sahip olmayan Ezidiler sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. Ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olan Ezidilerin bu durumunu, HDP Milletvekili Feleknas Uca Sağlık Bakanı’na sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, mülteci statüsüne sahip olmadığı için Türkiye’deki kamplarda kalan Ezidilerin sağlık hizmetlerinden yararlanamamasını Sağlık Bakanı’na sordu.

IŞİD zulmünden kaçan binlerce Ezidinin Türkiye’ye göç etmek zorunda olduğunu anımsatan Feleknas Uca, Diyarbakır, Batman ve Mardin gibi kentlerdeki sığınmacı kamplarında kalan Ezidilerin herhangi bir statüye sahip olmadığını ve ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirtti.

Feleknas Uca, Türk Tabipler Birliği (TTB) Diyarbakır Şubesi’ne bağlı doktorların Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na bağlı olmadıkları için Diyarbakır Fidanlık Kampı’nda yaşayan Ezidilerin hastanelerde tedavi hizmeti alamadıklarını belirttiğini aktardı.

Soru önergesinde, bu kampta çok sayıda şeker hastası ile kanser hastası gibi kronik hastalığa yakalanmış Ezidi’nin tedavi olmayı beklediğini ve hayati tehlikesinin devam ettiğini vurgulayan Uca, Ezidi hastaların bir an önce tedavi altına alınması gerektiğini ifade etti.

İhlallerin yaşam hakkı ihlaline yol açtığının altını çizen Feleknas Uca, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

* 3 Ağustos 2014 tarihinden sonra ülkemize zorunlu göçle gelen Êzidîlerin herhangi bir yasal statüleri olmadığı için hiçbir sağlık hizmetinden yararlanmadığı ve hastanelerden geri çevirildikleri bilginiz dahilinde midir?

*  Hastanelerde tedavi hizmeti alamadığı için hayatı tehlikesi devam eden 5 yaşındaki kalbi delik Sazan Kaçan’ın ve hayati tehlikesi olan diğer hastaların tedavi edilebilmesi için herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

* Şimdiye kadar Türkiye’de sağlık hizmetinden yararlanmak için başvuru yapan ve herhangi bir statüleri olmadığı için ülkemizde sağlık hizmetinden faydalanamayan Êzidîlerin sayısı kaçtır?

*  Yine Ağustos 2014 tarihinden beri ülkemizde tedavi olmadığı için hayatını kaybeden Êzidî sayısı kaçtır?

*  3 Ağustos 2014 tarihinden sonra ülkemize gelen Êzidîlerin anayasamızda temel hak olarak nitelendirilen sağlık hizmeti hakkından yararlanamamasının nedeni nedir?

* Türkiye’ye gelen Suriyeli sığınmacılar Ekim 2014 tarihinden beri sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorken, Şengal’de soykırıma maruz kalarak ülkemize gelen Êzidîlerin sağlık hizmetinden yararlanmamasının yasal gerekçesi nedir?

* 3 Ağustos 2014 tarihinden sonra Türkiye’ye göç eden Êzidîlerin sağlık hizmetlerine erişimini engelleyen nedenlerin ortadan kaldırılması ve sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için herhangi bir planlamanız var mıdır?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.