Moody's İngiltere'nin kredi notunu düşürdü

Moody's İngiltere'nin kredi notunu düşürdü

İngiltere'de yapılan referandumla Avrupa Birliği'nden (AB) çıkma (Brexit) kararı alınması üzerine uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İngiltere'nin kredi notunu düşürüp 'negatif'e çekti.

Ülkenin daha önce kredi notu 'durağan' seviyesindeydi. Moody's referandum sonucunun 'belirsizlik sürecinin uzamasına' neden olacağını söyledi.

Kuruluşun açıklamasında, Brexit kararının 'ülkenin orta vadede büyüme görünümünde olumsuz etkileri olacağını' belirtildi ve 'düşük ekonomik büyümenin yaratacağı olumsuz etkiyle, İngiltere'nin mali planlarının zorlaşacağı' ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, İngiltere'nin gelişmiş ekonomiler arasında en fazla bütçe açığına sahip olan ülke olduğu kaydedildi.

BBC Radio 4'un Today adlı programına katılan Moody's'in üst düzey kredi derecelendirme yetkilisi Colin Ellis, İngiltere'nin kredi notunun uzun vadede haneler üzerinde de etkisi olacağını söyledi.

Ellis, "Ölçüt normalde hükümetin borçlanma oranıdır ve bu, ekonomide belirlenen diğer faiz oranlarıdır. Düşük ran genellikle yüksek borçlanma maliyetlerine tekabül eder ve bu da uzun vadede yalnızca hükümetler değil, iş yerleri ve haneler tarafından da hissedilir" dedi.

Kredi derecelendirme kurumunun bu adımı, İngiltere'nin AB'den çıkma kararı alması ve İngiltere Başbakanı David Cameron'un sonbahara kadar istifasını sunacağını açıklamasının ardından geldi.

AB: Gecikmesin

Cameron'un yerine, Brexit destekçisi Londra eski Belediye Başkanı Boris Johnson'un gelebileceği belirtiliyor. Cameron, Perşembe günkü referandumda 'AB'de kalınması' yönünde oy kullanılması için kampanya yürütüyordu. Fakat 'AB'de kal' kampanyası, Londra, İskoçya ve Kuzey İrlanda'nın desteğine rağmen %52'ye karşı %48 oy oranıyla başarısız oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.